Taekwondo a testi-lelki egészségért

A harcművészetek sokaságából a taekwondora a magyar ember úgy emlékszik, hogy Görbe Nóra hasba rúgja a bajszos gonosztevőt, hangosan sikogatva eközben. A valóság azonban sokkal árnyaltabb, hiszen egy testi-lelki-szellemi harcművészeti ágról van szó.


Gyereknek, fölnőttnek egyaránt ajánlott, és nem csak testünk, de koncentrációnk pallérozása miatt is.

Alapvető törvény az emberi életben az a megállapítás, amely szerint a test és a lélek egységben van, s éppen ezért nagyon komolyan visszahat egymásra. Minden, amit a testünkkel teszünk, visszahat a lelkünkre is, s ez fordítva is igaz. Éppen ezért vallom azt – sokéves szellemi gyakorlat után –, hogy nem elég a lelkünkkel törődnünk, a testgyakorlás része kellene hogy legyen mindennapjainknak. Így lesz az életünk teljes és egész.

Ezeket a szempontokat tartottam fontosnak akkor is, amikor úgy határoztam, hogy gyermekemet sportolni viszem. Olyan sportágat kerestem, amely visszahat a lelkére is, szellemi tartalommal rendelkezik. Nagyon fontosnak tartom az életben a rugalmasságot és a hajlékonyságot, hiszen ez segít hozzá minket ahhoz, hogy a mindennapi stresszt, indulati helyzeteket kezelni tudjuk, s ne merevedjünk bele egy-egy nehéz helyzetbe. A taekwondo éppen ezt a hajlékonyságot célozza meg, telis-tele van nyújtógyakorlatokkal, hiszen hajlékonyság nélkül nem is lehet ezt a sportágat sikerrel művelni. A hajlékonyságot pedig bárki megszerezheti, s ezt nagyon hamar tapasztalni fogja lelki értelemben is.

A taekwondo szellemisége

Szülőként nagyon fontosnak tartok olyan szellemi értékeket, amelyeket ma már talán nem nagyon favorizálnak sem a médiában, sem pedig a hétköznapi érintkezési formákban. (Tisztelet a kivételnek.) Ez a sportág olyan tanításokkal rendelkezik, amelyek számomra nagyon fontosak, s gyermekemnek is segítenek abban, hogy lelki értelemben is minőségi életet éljen. Ilyen nagyon fontos szabály az udvariasság, amelyet ha szem előtt tartanánk, sokkal kevesebb gondunk lenne a hétköznapokban. Nagyon fontos a becsületesség is, hiszen segíthet tiszta helyzeteket teremtenünk. Az állhatatosság megkönnyítheti azt, hogy fix pontokat találjunk az életben. Az önuralom az iskolai teljesítményben is nagy segítség lehet, s még felnőttkorban sem késő megtanulni. Az egészséges küzdőszellem pedig megtanít arra, hogy fair módon játsszunk, akár a sportban, akár pedig az életben nem ütünk „övön alul”, tiszteljük a másik embert. Mindezek a szellemi tartalmak felnőttkorban is erősíthetők, jóllehet lassabban megy a folyamat, mint a gyermekeknél, akik nagyon képlékeny korban vannak.

Miért jó a gyerekeknek?

Amikor a gyermek már érett arra, hogy sportoljon, kinyílik a világra is, s amit tapasztal, az, hogy ömlik az erőszak minden lehetséges helyről, és sajnos a média is ezt favorizálja. Akár akarjuk, akár nem, a gyermek szembesül ezekkel a tartalmakkal, s megijedhet ettől, még akkor is, ha a családban egyébként harmonikus légkör uralkodik. Lehet, hogy arra neveljük, hogy erőszakmentes életet éljen, de akkor felmerül a kérdés, hogyan védje meg magát ettől a sok indulattól?

Éppen ezért lehet fontos a kezébe adnunk azt az érzést, hogy erős lehet, de ezzel az erővel nem szabad visszaélnie. Magabiztosabb lesz, s közben az érzékenysége is teret kaphat, hiszen pont az erő érzete lehet az a tulajdonság, ami elég biztonságérzetet nyújt ahhoz, hogy a gyermek megengedhesse magának azt a luxust, hogy szelíd és nyugodt maradjon olyan helyzetekben is, amikor társai agresszívan viszonyulnak hozzá, mégis sikerrel kezelje a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a taekwondo célt adhat a gyermeknek, hiszen napi szinten sikerélményeket érhet el. Amíg az előző héten még nehéznek bizonyult egy feladat, azt aktuálisan meg tudja oldani, hiszen fejlődött és erősödött. A közösség részeként végzett munka segíti a gyereket abban, hogy a közösségben a közösség szabályait megtanulja és tudja követni. Éppen ezért az iskolára való felkészülés folyamatában is nagyon fontos lehet.

A sport és az iskolai előmenetel

Neveléssel foglalkozó szakemberek is hangsúlyozzák: nagyon fontos a tanulmányok sikeressége érdekében az, hogy a gyermek sok úgynevezett keresztezett mozgást végezzen (kezek, lábak keresztezett mozgása), hiszen ezek a mozgások nem csak az agyműködéssel, a tudat tisztaságával vannak kapcsolatban, de például a diszlexiát is gyógyítják. Ez a sport pedig tele van keresztezett mozgásokkal. Megtanít arra, hogy kezeinket, lábainkat összerendezett formában mozgassuk, hiszen a neve is ezt mutatja, amely magyarul annyit tesz, hogy „lábbal és kézzel küzdés művészete”. Tehát annak a gyermeknek vagy felnőttnek, aki figyelemzavarral küzd, nagyon jó lehetőség lehet.

A minta

Amikor Peti fiammal (képünkön) együtt taekwondo klubot választottunk, akkor alapvetően két szempont vezérelt, amelyek közül az egyik az volt, hogy sporttársak lehessünk, vagyis közös élményeket élhessünk meg. Ennek a pozitívumát abban láttam, hogy úgy éreztem, még egy plusz szálat építek be kapcsolatunkba, s persze példát szerettem volna neki mutatni, nem csak azt az érzetet kelteni benne, hogy tőle elvárom az erőfeszítést, de én csak ülök közben a kispadon. Ennek eredményeképpen a kölcsönös tisztelet megerősödött közöttünk.

A másik fontos szempont pedig a minta volt. Olyan helyet szerettem volna, amelyik szellemi színvonalat is képvisel, s a sporttársak ténylegesen megtartják a taekwondo tanítását, vagyis egymás tiszteletét s az udvariasságot. Tudtam, hogy a gyakorlottabb sporttársak mintát is fognak gyermekem számára képviselni, követendőnek tartja majd a viselkedésüket. Az Universum Taekwondo Team mellett döntöttem, s a megérzéseim jónak bizonyultak. Soha semmilyen negatív érzelmi helyzetben nem volt részünk, s a magas szintű edzések, a komoly fizikai munka mellett a légkör nagyon barátságos s kellemes a mai napig.

A felnőttek

Mielőtt belevágtam ebbe a sportágba, több mint tizenöt év szünetet tartottam a sportban. Tulajdonképpen a gyermekem miatt kezdtem bele, de aztán egyre több örömem telt benne. Megtapasztaltam, hogy a határaim jóval tágabbak, mint ahogyan gondoltam, s olyasmire is képes vagyok, amit nem is hittem. A testem sokkal jobban működik, s lelki szinten is sokkal rugalmasabbá váltam. Alkalmat nyújtott arra, hogy szellemi szinten is dolgozzak magamon a mozgás segítségével.

Itt szeretnék köszönetet mondani Lányi Tamás és Járó Zsolt edzőknek s az összes sporttársamnak, akik segítettek nekem és Peti fiamnak megtapasztalni azt, hogy felül tudjuk múlni önmagunkat.

Kunsay Melinda
a HarmoNet asztrológusa

További információ:
www.universumtaekwondo.hu
info@universumtaekwondo.hu

(Forrás: www.harmonet.hu)