Allergiás vagyok – de kire, mire?

Egyelőre kevés szó esik arról, hogy pontosan mi is az, ami kiváltja az allergiát. Sok esetben lelki tényezők állnak a háttérben. Az ember elsősorban nem egy adott dologra allergiás, hanem valamilyen élethelyzetre, stresszre, traumára reagál ilyen módon a szervezete, az allergén csak információt továbbít egy feldolgozatlan, zavaró, bántó lelki eseményről.

A betegségek testi-lelki összefüggéseit vizsgáló nézőpontok szerint nem szükséges dühvel, gyűlölettel gondolnunk a betegségeinkre, hanem ellenkezőleg: hálásak lehetünk, amiért valamilyen információval szolgálnak a számunkra arról, hogy mi történik a tudatalattinkban.

Nem csak a pollen okozzaAz allergia lelki alaptényezői egyszerűbbek, mint gondolnánk. Általában olyan dolgok, helyzetek, emberek stb. váltják ki, amelyeket/akiket nem tudunk „feldolgozni”, amivel szemben intoleránsak vagyunk, amit igyekszünk kizárni, elkerülni. Az allergia lényege testileg ugyanez: a szervezet intoleráns valamivel szemben, nem tudja azt feldolgozni, és amint megjelenik, érzékenyen reagál rá.

Az is beszédes, hogy valaki mire allergiás. Általában kétféle tényező játszik szerepet: az allergén anyag szimbolizálja, hogy milyen témakörben van feldolgozatlan tényező az életünkben, vagy azt kell megvizsgálni, hogy az allergia megjelenésének időpontjában mivel találkozhattunk.

Az utóbbi esetben tehát, ha valakit a parlagfűszezon idején ér valamilyen jelentős stressz, trauma, amit nem tudott feldolgozni, akkor nagy eséllyel lesz allergiás a parlagfűre. Ez gyakran előfordul gyerekek esetében, akik az iskola közeledtével elkezdenek stresszelni, és ez éppen egybeesik a magas parlagfű koncentrációval.

Az előző esetben az allergia tárgya jól szimbolizálja, hogy merre kell keresgélnünk a lelki tényezőket. A tejallergia például az anyával, anyasággal való kapcsolatot, és a születés, újszülöttkori események nehézségeit szimbolizálja. Ehhez hasonlóan mindegyik allergén anyagnak megvan a saját magyarázata, érdemes ebben természetgyógyász, vagy alternatív terapeuta segítségét kérni.

Azt mondják, a rémálmaink megszüntetéséhez az az első lépés, hogy megértjük annak jelentését. Így van ez az allergia esetében is. Az allergia ugyanis sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentessé tehető, vagy legalább csökkenthető a szervezet intoleranciájának mértéke. Ehhez átfogó átalakításra van szükség, pl. az étkezési szokások megváltoztatására, valamint a lelki okok feldolgozására, ez együttesen hozhat eredményt.