Aronia, az öregedés elleni elixír

Az aronia (fekete törpeberkenye) Nyugat-Európában kevéssé ismert, Kelet-Európában néhány évtizede már hatékony gyógynövényként tartják számon. A bogyók ránézésre kevéssé feltűnőek, szinte összekeverhetők az áfonyával. A berkenye kiváló gyógyhatásai miatt napjainkra egyre népszerűbb, különöse a belőle készült ital lett kedvelt, de jó lekvárnak, turmixnak is.

Az eredetileg Észak-Amerika keleti vidékeiről származó növény a 19. században Oroszországba került, a 20. század közepe óta az egykori Szovjetunióban orvosi célokra használták. A fekete berkenye nemcsak magas vérnyomás ellen jó, gyógyszerként a hajszálér-betegség, gyomorhurut és vérzések ellen vontak ki hatóanyagot az aroniabogyókból. Használják továbbá allergia, máj- és epebetegségek ellen, pozitív hatású az immunrendszerre, a vérképzésre, a csont- és izomszövet újraképződésére.

Virágzó berkenyeA fekete berkenye és a szabad gyökök

Az aronia sokoldalú, folsavat, C-, K-vitamint és flavonoidokat tartalmaz. A modern társadalom számos betegségét okozzák ezek az instabil oxigénmolekulák, amelyeket szabad gyököknek nevezünk, befolyásolják a sejtek anyagcseréjét, gyorsítják az öregedési folyamatot is. Az aronia a napsugárzás és a bőrbetegségek elleni szer is, még a sugárbetegség ellen is használják, így potenciálisan a holnap új öregedés elleni elixírje.

A környezettudatos emberek az aronia fogyasztásával megelőzhetik az érelmeszesedést és az idegkárosodást. Időről-időre pozitív hatást tulajdonítanak a fekete berkenyének a pszichikai megbetegedésekre is.

Lé vagy lekvár?

Egy kis hátránya kétségtelenül van az arionának: viszonylag magas cukortartalma ellenére kesernyés az íze, úgyhogy sokan inkább aronialevet isznak, vagy aronialekvárt kennek a kenyérre. Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni. Egy pohár vízzel hígított aronia-lé (az aronialének tisztán még mindig viszonylag kesernyés az íze) elegendő naponta, ugyanis nagyobb mennyiségben történő fogyasztása esetén gyomorproblémák léphetnek fel. Víz helyett az aronia levét más gyümölcslevekkel lehet keverni.

Az egykori Szovjetunióban az aroniabogyókat édességek feldolgozására is használták. Mivel a fekete berkenye késztermékek ritkán kaphatók, kipróbálhatunk néhány receptet.

Aronia-turmix

  • 400 g aronia bogyó
  • 1l nagy zsírtartalmú tej
  • 200 g tejszín
  • tetszés szerint méz vagy cukor

A megmosott bogyókat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk egy finom szitán. Keverjük el a tejjel és a keményre felvert tejszínnel. Az egészet még egyszer átturmixoljuk és ízlés szerint édesítjük.

Az aronia bogyókból, tejszínből, joghurtból, tojássárgájából, porcukorból és vaníliás cukorból frissítő aronia fagylaltot lehet varázsolni. A mazsolához hasonlóan az aronia bogyókat is lehet szárítani.

Tipp: a fagyasztott fekete berkenye elveszti intenzíven keserű ízét.

(Németből fordította: Koncz László)