Mire jó az articsóka?

Az articsóka a görögök óta kedvelt étel. Leveleit és kivonatát elsősorban emésztési problémák kezelésére használják, alkalmas például a szélszorulás ellen, de az epeműködés zavarainak enyhítésére is. A növény leveleinek összetevői növelik az epefolyadék áramlását. Epebetegségeknél, főként epekőnél azonban a kivonatot csak orvosi vizsgálat után szabad szedni.

Mivel az articsóka levelei méregtelenítő és védő hatással vannak a májra, általános májerősítőként is szokták ajánlani. A betegek tapasztalatai és tanulmányok alapján a növény csökkenti a zsír- és a koleszterinszintet a vérben, ezért azt magas vér-lipidszint (hiperlipidémia) esetén is használják. Homeopátiás alkalmazása különösen a krónikus máj-epe zavaroknál ismert.

Régen dísznövényként tartottákAz articsókalevelek számos fenolsavat tartalmaznak, ezek közé tartozik a kávésav, klorogénsav, caffeoylquinic sav, neo-klorogénsav, cinarin és különböző flavonoidok, például rutin és luteolin.

Adagolása

Az articsókaleveleket lehet fogyasztani teaként, a kereskedelemben az articsóka is része néhány emésztést elősegítő teának. A növény hatóanyagának vizes-száraz kivonatait tabletták, kapszulák, drazsék, cseppek formájában kínálják. Az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, mintegy 6 g.

Teakészítés

Az articsókatea előkészítéséhez vegyünk 1 teáskanál apróra vágott levelet, öntsük le forró vízzel, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Egy csésze teát étkezés előtt kell meginni. Az elégtelen klinikai dokumentáció miatt az articsóka készítményeket nem szabad alkalmazni kisgyermekeknél, valamint terhesség és szoptatás alatt. Egyéb ellenjavallat: articsókaallergia és az epeutak teljes elzáródása.

Az articsóka mellékhatásai

Jelenleg nem ismertek mellékhatások. Egyidejű alkalmazása nem javasolt antikoaguláns (vérrögképződést gátló), kumarin tartalmú gyógyszerekkel, azok hatását befolyásolhatja.

(Németből fordította: Koncz László)