Mit tesznek velünk a csípős ételek?

A csípős ételekről eltérőek a vélemények. Egyesek egészségtelennek, mások kifejezetten egészségesnek tartják a rendszeresen fogyasztott erős ételeket. Vannak, akik erős ételekkel segítik elő az emésztésüket, másoknak a csípős ételek gyomorégést, hasmenést okoznak. Az erős fűszereknek valóban vannak előnyeik, de a fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni.

A fűszeres ételek boldoggá tesznek

A kapszaicin az a hatóanyag, amely felelős a csípős ízért pl. a chiliben. Ez ugyan maga íztelen, de irritálja az idegvégződéseket, amelyek általában hőimpulzusokként érzékelik. Ez az, amit égetően erősként érzékelünk. Pontosabban: agyunk fájdalomjelet kap, amikor csípőset eszünk, ettől endorfinok szabadulnak fel. A helyzet hasonló a borsban lévő piperinnel. A chilit és más csípős fűszereket ezért nevezik néha természetes gyógyszereknek, mert a boldogsághormonnak lehet ilyen kellemes, pihentető hatása a szervezetre.

Ezt is csak mértékkel!Egészséges, egészségtelen?

Képzelje el, hogy különösen tüzes adag chili con carnét eszik. Már néhány falat után melege lesz, és izzadni kezd. Ez amiatt van, hogy az erős étel aktiválja a hőreceptorokat, ezáltal serkenti a szövetek vérellátását, a pórusok kitágulnak, izzadunk. Ez lehet az oka, hogy sok meleg éghajlatú országban gyakoriak a fűszeres ételek, hiszen így lehet csökkenteni a test hőmérsékletét. A csípős fűszerek sok összetevőjének antibakteriális hatása is van. A hagyma, a fokhagyma és a póréhagyma fertőtlenítő hatású, a szájhigiénia szempontjából – feltéve, hogy egészségesek vagyunk – szintén jók a fűszeres ételek, mivel serkentik a nyálképződést.

Fogyás erős ételekkel

Az erős étel elősegíti a nyálkahártyák vérfellátását, ami hat az ízérzékelésre, ezért a csípős fűszerek jó ízfokozók. A gyomorsavtermelést is fokozzák, javítják az emésztést. Egy Ausztráliában, a University of Tasmanián két vizsgálati csoport összehasonlításával kimutatható volt, hogy a fűszeres ételek szabályozzák az inzulinszintet. Minél nagyobb mértékben nő az inzulinszint, annál nagyobb a valószínűsége a súlygyarapodásnak.

Mikor igen, mikor nem?

Sok leendő, vagy szoptatós anya fél, hogy az erős étel árt a kisbabának. Az orvosok megnyugtatnak: a terhesség és a szoptatás ideje alatt is szabad fűszeres ételeket fogyasztani mindaddig, amíg az anya és gyermeke jól érzi magát, és nem fogyaszt túl csípős fűszereket nagy mennyiségben.

Az erős ételeket kerülni kell, ha valakinek gyomorproblémái vannak: mivel a fűszerek fokozzák a gyomorsav-termelést, felerősíthetik a panaszokat. A krónikus gyomorégés elősegítheti a nyelőcsőrák keletkezését. Gyomorfájdalom és gyomorhurut is lehet a következménye annak, ha érzékeny gyomornak kell megemésztenie a fűszeres ételeket. Van, aki hasmenéssel reagál.

(Németből fordította: Koncz László)