Dél-Afrika növénye, az uzara

Az uzara Dél-Afrikában őshonos növény, a népi gyógyászatban a szárított gyökerét használják. Ha a szára megsérül, tejszerű nedvet ereszt, innen kapta az angol tejbokor nevet is. Elsősorban antibiotikum indukálta hasmenéses panaszok ellen nyújthat jó szolgálatot, mind megelőzésre, mind terápiás célból. Az uzarakivonatok erőteljes görcsoldók is.

Az uzara tannint, glikozidokat és flavonoidokat tartalmaz, elsősorban heveny hasmenéses betegségeknél alkalmazzák. Hányinger elleni hatása is ismert. Dél-Afrika népi gyógyászatában az uzara gyökeret évszázadok óta használják hasmenés és a bél gyulladásának kezelésére, de alkalmazzák a méhhel kapcsolatos panaszok és menstruációs problémák esetén is. Külsőleg por formájában sérülések és sebek gyorsabb gyógyulását segítik elő vele. Hatásos fejfájás ellen és folyadék-visszatartás miatt a szövetekben keletkezett duzzanat (ödéma) kezelésére is. Homeopátiában a különféle hasmenéses betegségeknél használják.

Hasfájás ellen is használjákAdagolás

Az uzara gyökér száraz kivonat pirula, tabletta, csepp, levek, vagy oldatok formájában vehető be. A kezdeti egyszeri adag felnőtteknél nem haladhatja meg az 1 g-ot, ezt követően az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, a felnőtteknél 45-90 mg. Gyermekeknél a napi adag 15-30 mg-nál nem lehet több, és nem adható 2 év alatti gyermekeknek. Kellő tapasztalatok hiányában terhes és szoptatós anyák szintén ne használjanak uzaragyökér tartalmú gyógyszereket. Mivel a gyökér a beleket megnyugtatja, nem adható baktériumok által kiváltott hasmenéses betegségeknél, különben fennáll a bakteriális mérgezés veszélye. Több mint 3-4 napig tartó hasmenés esetén orvoshoz kell fordulni.

Hogyan hat?

Az uzarin gátolja a gyomor-bél traktus simaizomzatát, amely felelős többek között a bélmozgásokért. Hasmenéskor a bélmozgás általában megnő, a bélmozgás csökkentése görcsoldó hatású és enyhíti a hasmenéses tüneteket. A szekréciógátlás bizonyos idegek stimulálása révén hozzájárul a hasmenés csökkentéséhez.

Az uzara gyökér enyhíteni a hányingert is, támogatja a szervezet védekezési mechanizmusait, és emellett megvédi a bélflórát. A sokkal nagyobb dózisoknál a glikozidok csökkentik a szívizom összehúzódását, vagyis bizonyos mértékben támogatják az szívizomerőt, és csökkentik a szívdobbanások gyakoriságát.

Mellékhatások

Jelenleg a gyökérnek nem ismertek mellékhatásai. Mivel az uzara glikozidokat tartalmaz, az szívglikozidokkal történő egyidejű szedése növelheti a hatást, ezért a gyógyszer nem szedhető együtt szívglikozidokkal és bizonyos szívritmuszavart szabályozó gyógyszerekkel, valamint vízhajtókkal sem.

(Magyarországon az uzara nem engedélyezett – a szerk.)

(Németből fordította: Koncz László)