Együtt hízunk, kedvesem

A házasságot már számtalanszor összefüggésbe hozták az elhízással, ám ezt az újabb összefüggést csak most fedezték fel. Azok a férfiak, akiknek a felesége elhízott, 78 százalékkal nagyobb eséllyel váltak maguk is elhízottá, és egy pocakos férj 89 százalékkal növelte az asszonyi úszógumi kialakulásának veszélyét. Együtt híznak-e a házastársak?

Azok a normális súlyú emberek, akiknek a párja is normál súlyról indult, nagyobb eséllyel híznak el – magyarázta a kutatást vezető dr. Laura Cobb, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa. Ebből következik, hogy az egyik házastárs alkatának változása nagyobb eséllyel meglátszik a másikon, valószínűleg az olyan közös tényezők miatt, mint a táplálkozás és a mozgáshoz való viszony.

Párosan hamarabb megy az elhízásKorábban már rengeteg kutatás rávilágított a házasság és a hízás összefüggésére, ami sajnos növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákfajták veszélyét.

A mostani vizsgálat egyenesen azt vizsgálta, hogy a friss hazások együtt híznak-e. A szerzők remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak a hatékonyabb megelőzési programok megalkotásához.

A vizsgálat során csaknem 4 000 párt kísértek figyelemmel akár 25 éven át, 1987 és 1989 közötti kezdettel. Az első állapotfelmérés után háromévente keresték meg őket, amit egy ötödik alkalom zárt le 2011 és 2013 között. A megfigyelési időszak kezdetén a férfiak 23 százaléka, a nők negyede volt elhízott.

Az eredmények az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelentek meg.