Alacsony szénhidrát kontra alacsony zsírtartalom

A diéták párharcában az alacsony szénhidrát tartalmú diéta áll nyerésre, mert sokkal hasznosabb a szív és az erek egészsége szempontjából, valamint a testsúly csökkentésére is alkalmasabb, mint az alacsony zsírtartalmú diéta – állapította meg egy új kutatás. Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta 99 százalékos valószínűséggel vezet nagyobb súlycsökkenéshez.

17 véletlenszerű kiválasztáson alapuló, ellenőrzött vizsgálat adatait elemezték a kutatók a brit matematikus, Bayes matematikai statisztikai módszerével, szem előtt tartva a maximális valószínűséget. Az 1797 kövér vagy túlsúlyos résztvevő bizonyította, hogy a szénhidrátban szegény diéta előnyösebb a zsírszegény diétánál a testsúly csökkentésében is és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésében is. (A kutatást, amit a PLOS ONE című szabadon olvasható tudományos folyóiratban tettek közzé, Jonathan Sackner-Bernstein kardiológus vezette.)

Jobb a kevés szénhidrátA Bayes-féle megközelítés lehetővé tesz olyan megoldást, amely a hagyományos metaanalízis esetében nem lehetséges, és az eredményt világosabbá, könnyebben érthetővé teszi az orvos és a páciens számára egyaránt. Ez esetben a Bayes-féle elemzés megmutatja, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéta 99 százalékos valószínűséggel vezet nagyobb súlycsökkenéshez, miközben nagyobb szabadságot ad a táplálkozásban – mondja dr. Sackner-Berstein.

Bár az elemzés csak szerényebb differenciát talált az egyes diéták testsúlycsökkenésre és egészségre való hatásában, nagyobb valószínűséget mutatott ki abban, hogy a szénhidrátok megszorítása fölötte áll a zsírok megszorításának. Ezért előnyös volna fontolóra venni és a táplálkozási útmutatóba beemelni az alacsony szénhidrát tartalom ajánlását.

A kövér és túlsúlyos amerikaiak száma 42,3 százalékról 66,1 százalékra nőtt 1971 és 2011 között. Eközben a zsírfogyasztás 44,7 százalékról 33,6 százalékra csökkent, és a szénhidrát fogyasztás 39 százalékról 50 százalékra növekedett. „Ezek a statisztikák összefüggést sejtetnek a magas szénhidrát fogyasztás és az elhízás között” – magyarázta dr. Sackner-Bernstein.

Alacsony zsírtartalmúnak azt a diétát tekintették, amely 30 százalék, vagy ennél kevesebb kalóriát nyert zsiradékból naponta, alacsony szénhidrát tartalmúnak pedig azt tartották, amely 120 gramm, vagy ennél kevesebb szénhidrátot tartalmazott naponta.

A 17 vizsgálat közül egyetlen olyan eredmény sem volt, amely az alacsony zsírtartalmú diétáról mutatott volna ki statisztikailag szignifikáns előnyöket. Ráadásul, a szív- és érrendszeri betegségek előre vetített kockázata is jelentősen kisebb lett az alacsony szénhidrát tartalmú diéta követőinél.

„Kutatásunk pozitív összefüggést talált az alacsony szénhidrát tartalmú diéta és az egészség között, ezt remélhetőleg figyelembe veszik egészségpolitikusaink – zárta gondolatait dr. Sackner-Bernstein.