Fürdő egyszeregy (1.)

Esős, hideg időben nincs jobb, mint belevetni magunkat egy kád meleg vízbe. Az illatos fürdőben lehet a legjobban elfeledni a komor gondolatokat. De mielőtt a vízbe lépünk, választani kell valami jó, illatos fürdőolajat, habfürdőt, vagy fürdősót, amivel kényeztetjük a bőrt, az érzékeket, enyhíthetjük a megfázást. Segítünk megkeresni a tökéletes „belevalót”.

Fürdőolaj száraz bőrre

A habhegyek gyönyörűek, de sajnos nem minden bőr kezelésére jók. Levegős-lazább fürdőhab gyakran tartalmaz erősen szárító felületaktív anyagokat. Ezek csak egészséges, normál és inkább zsíros bőrre alkalmasak. Enyhébb, és kevésbé zsíros a természetes kókusz- vagy cukor felületaktív fürdő. Akárhogy is, habfürdő után alaposan krémezzük be magunkat. Akinek érzékeny, száraz, hámló a bőre, használjon fürdőolajat. A növényi olajok már a kádban bevonják a bőrt zsír-védő filmmel. Fontos: fürdés után ne zuhanyozzunk, és csak óvatosan itassuk le e nedvességet, hogy az olaj tovább hasson.

Fürdés után vegyünk fel köntöstIgazi öröm a bőrnek az illatos fürdősó

A fürdősók nem szárítják ki a bőrt, inkább nedvkötő hatásúak és enyhén feszesítők, ásványi anyagaikkal enyhíthetik a bőrirritációt. Illatukkal jó hangulat és hatás érhető el, pl. a pihentető levendulával és a revitalizációs citrusos aromákkal.

Az aromafürdő elröppenti a rossz hangulatot, vagy elősegítheti az elalvást. Ízületi fájdalom vagy edzés utáni izommerevség szinte magától feloldódik, ha beleveti magát a rozmaring, kámfor és eukaliptusz meleg keverékébe.

A megfelelő kellékek is fontosak

Nem csak a megfelelő adalékok biztosítják a valódi élvezet. Ügyeljen a fürdő hőmérsékletére is: a 37 fok ideális a bőrnek és a vérkeringésnek, a meleg fürdők fáradttá tesznek, és kilúgozzák a bőrt. Gondoskodjon a kényelmes légkörről hangulatvilágítással, halk zenével és fürdőpárnával, egy jó itallal.

A fürdőköpenyt és a vastag zoknit is helyezze készenlétbe, mert ha kiszáll a kádból, akkor feltétlenül viseljen meleg holmit, és legalább 20 percig pihenjen. Így a nyugtató pihenés és csodálatos meleg sokáig megmarad.

A vénás betegek legyenek óvatosak

Akármilyen kellemes is, a vénás elégtelenségben szenvedők számára a túl meleg és túl hosszú fürdő veszélyes lehet. A kádban fekvéskor ugyanis kitágulnak a vénák, a vér áramlása a szív felé lassúbbá válik, és a vér megrekedhet a lábakban. A fürdővíz tehát ne legyen túl forró. Amint úgy érzi, hogy a lábak nehézzé válnak, vagy kényelmetlenül érzi magát, azonnal jöjjön ki a kádból. Az egészségesek számára az optimális fürdésidő 10-20 perc.

Kiegyensúlyozóan hatnak a levendulából, rózsából és kamillából készült kivonatok, a neroli, ylang-ylang, szantálfa és a muskátli növeli az érzékiséget. A gyömbér és citromfélék élénkítő hatásúak, a citrom, mandarin és a borsmenta frissítők és ösztönzik a kreativitást. A bergamott hangulatjavítóként ismert, a kámfor és a rozmaring oldja az izomfájdalmakat.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)