Az öregedés ijesztő, de ártalmatlan tünetei

Vannak ijesztőnek tartott tünetek, amelyek valójában csak ártalmatlan jelei annak, hogy testünk és szellemünk egy kicsit idősebb lett. Tegyük félre aggodalmainkat, legyünk tudatában annak, hogy mi az, ami valóban veszélyt jelez. Semmi sem jobb a léleknek, mint ha azt hallja, hogy „minden rendben” – érdemes tehát a jeleket összefüggésükben vizsgálni.

Ha elfelejtünk dolgokat

A feledékenység fiataloknál is előfordul. A stressz, kapkodás, fáradtság hatására elfelejthetünk ezt-azt, de ez még nem azt jelenti, hogy Alzheimer-kórban szenvedünk. A feledékenység foka a lényeg. Ha elfelejtjük, hová tettük a kulcsainkat, nem ugyanaz, mint ha azt felejtettük el, hogy mit nyitnak a kulcsok.

Fontos, hogy meddig tartIdősebb korban már lassabban megy a tanulás, nem kell aggódni, ha nehezebben jegyzünk meg egy telefonszámot, vagy hirtelen nem jut eszünkbe a megfelelő szó. Ha néhány perc múlva beugrik, az azt mutatja, hogy az emlékezéssel nincs probléma, csak a visszaidézés lassabb.

Ha néha remeg a kezünk

Kissé remeg a kezünk, amikor előre tartjuk, megfogunk egy poharat, vagy írunk? Ez az úgynevezett esszenciális tremor, és ártalmatlan, nem azt jelenti, hogy Parkinson-kórosak vagyunk. A kulcskérdés: akkor történik ez, amikor nyugalomban vagyunk? Az esszenciális tremor általában valamilyen tevékenység közben jelentkezik. A Parkinson nyugalmi állapotban fellépő reszketés, gyakran együtt jár a mozgás és a beszéd lelassulásával is.

Szívdobogás

Amikor 17 évesen erősen ver a szívünk, lehet, hogy a szerelem teszi, de 55 évesen már aggódni kezdünk miatta. Pedig sok esetben egyszerűen csak stressz, indulatok, testedzés, vagy túl sok kávé okozza. A túlzott szívdobogást sose hagyjuk figyelmen kívül, könnyen lehet szívritmus problémák jele.

Fontos jel lehet, hogy mennyi ideig kalapál a szívünk. Ha csak pár másodpercig, minden rendben, de ha több mint egy percig, akkor már komolyabb dologról is szó lehet. Figyelmeztető jel, ha napjában többször történik és olyankor, amikor nyugalomban vagyunk.

Gyakran fázunk

Mivel a korral csökken az izomzatunk és a testtömegünk, a „szigetelés” is kevesebb lesz. Ráadásul a belső termosztátunk is megváltozhat. Ha azonban nagy a változás és hirtelen történik, érdemes utánajárni a dolognak. Ilyenkor az orvos elsősorban pajzsmirigy problémára gyanakszik, főleg, ha nagyfokú izzadás is fellép.

Ropog a térdünk

Nincs miért aggódni – most. Hosszú távon viszont az arthrosis korai jele lehet. Ha nem fáj, nincs szükség kezelésre, de figyelmeztető jelnek tekinthetjük, hogy ideje elkezdeni a rendszeres testedzést. A fogyás is segít tehermentesíteni a térdeket. A legjobb az egyszerű séta.

Nem halljuk a magas hangokat

Ez valójában a 30-as éveinkben kezdődik. Szinte mindenkinél bekövetkezik a magas hangokkal kapcsolatos halláscsökkenés. A korral járó normális jelenség, nem betegségre utaló tünet. Más hallásproblémákkal érdemes felkeresni az orvost. Gyakran csak túlzott mértékű fülzsírról van szó.

(Angolból fordította: H. Orsi)