Munkahelyi kézmosás – kevesebb betegség

Azokban az irodákban, ahol alkoholos kéztisztítók és tisztítókendők állnak a munkatársak rendelkezésére, 24, 3 százalékkal ritkábbak a fertőzéssel összefüggésbe hozható betegségek. Ritkábbak pl. a náthás, az influenzás és a légzőszervrendszeri megbetegedések, mint a hasonló felszerelés nélkül működő munkahelyeken. A dolgozókon kívül jól jár a munkáltató is.

A The Journal of Occupational and Environmental Medicine (JOEM) című szaklapban publikált anyag szerint az alapvető kézhigiéniát kiszolgáló kiegészítők segítségével jelentősen csökkenthető azoknak a betegségeknek a száma, amelyek fertőzés útján terjednek – és amelyekhez rengeteg hiányzás és egészségügyi költség köthető.

Jobban jár a munkaadó is

Minden jel arra mutat, hogy az összetett kézhigiéniát segítő program rendkívül hatékony eszköze annak, hogy a megbetegedések száma csökkenjen. A kézfertőtlenítő termékek a munkahelyeken több mint 24 százalékkal csökkentik a betegségek számát, így az alkalmazottaknak nem kell orvoshoz fordulniuk – mondja a kutatást vezető Jim Arbogast.

A kutatás során az is kiderült, hogy nem csak 24,3 százalékkal csökken a fertőzéses megbetegedések száma, de 13,4 százalékkal kevesebb a beteget jelentők, illetve táppénzre távozók száma is.

Tízből nyolc munkaadó a kutatás keretében arról számolt be, hogy abszolút pozitív hatással volt alkalmazottai egészségére a kézfertőtlenítő termékek használata.

Ez a precízen kivitelezett, 13 hónapos kutatás a szakemberek szerint azt bizonyítja, hogy fölösleges a betegség egészségügyi és anyagi következményeit viselni, ha ezek jelentős részben a megfelelő kézhigiéniai szabályok betartásával már elkerülhetők.