Mitől öregszünk vagy látszunk fiatalabbnak?

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik korukhoz képest öregebbnek vagy fiatalabbnak tűnnek, most a tudósok meg is tudják mondani, hogyan öregszünk. Ehhez megmérik telomerjeink, a kromoszómáink végén lévő „sapkák” hosszát. Az életkor, a genetikai adottságok, az életmód, betegségek és a gyógyszerhasználat mind befolyásolják a telomer hosszát.

Előzetes bizonyítékok azt mutatják, hogy étkezésünk, testmozgásunk és pihenésünk pozitív irányú megváltoztatása telomereinket egészségesen tartja, lelassíthatja a sejtek öregedését és bizonyos idült betegségek előrehaladását.

Telomer, a kromoszóma sapkájaA telomereket gyakran hasonlítják a cipőfűző műanyag végére, ezek a DNS nem-kódoló szakaszai, amelyek védő hatásúak, fenntartják a genom sértetlenségét, védik a kromoszómákat a rojtosodástól. Telomerek nélkül a sejtek nem lennének képesek hibátlanul másolódni, és a genetikai alkotórészek összetapadhatnának vagy átrendeződhetnének.

A telomerek rövidülnek, valahányszor a sejt másolódik. Ha elérnek egy kritikus rövidséget, a kromoszómák instabillá válnak és a sejt elhal. Az egyén telomerhosszát összehasonlítva korcsoportja középértékével megadja, hogy telomerjei hosszabbak vagy rövidebbek-e mint az átlag.

Rövidebb telomerek, öregedés és betegség

Az előrehaladott életkoron túl rövidebb telomereket találunk számos gyulladásos állapotban, mint az Alzheimer kór, agyi érelzáródás miatti elbutulás és érelmeszesedés. Kapcsolatot találtak a rövidebb telomerek és a szív-érrendszeri betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás és demencia között. A dohányzás vagy kábítószer-használat, környezeti szennyeződés, testi és lelki stressz, mikrotápanyag-hiány, hosszú idejű elégtelen táplálkozás mind rövidebb telomerekhez vezetnek.

A rövidebb telomerek és a rák közötti kapcsolat homályosabb. Tisztázatlan, hogy rövidebb vagy hosszabb telomerek védenek-e a ráktól. Elméletben a rövidebb telomerek a DNS instabilitásához vezetnek, ami kiválthatja a rák kialakulását. Míg bizonyos rákfajták, pl. a hólyag-, nyelőcső-, gyomor-, petefészek- és veserák összeköthetők a rövidebb telomerekkel, más rákok, pl. a bőr-, méhnyálkahártya-, prosztatarák esetében nem találtak kapcsolatot.

Telomerek meghosszabbítása életmód-változtatással

Sok betegség kapcsolódik a rövidebb telomerekhez, de még nem világos, hogy a betegség rövidíti-e a telomert vagy a rövidebb telomer idézi elő a betegséget. Időközben a kutatók közelebb jutottak ahhoz, hogy milyen életmód hosszabbítja meg a telomert, ezáltal kivédve a betegségeket és a gyors öregedést.

Az életmódnak a telomer hosszára gyakorolt hatását vizsgáló első tanulmányok egyike még 2013-ban azt jelentette, hogy átfogó életmód-változtatás eredményeképp hosszabb lett a telomer alacsony kockázatú prosztatarákos férfiak ötéves követése után. Az életmód-változtatás elemei: az alacsony zsírtartalmú növényi alapú étrend, meditáció és stressz-csökkentés, mérsékelt napi testmozgás, és több idő eltöltése a családdal és barátokkal. A kontrollcsoport tagjainál az 5 év alatt a telomer hossza 3%-ot csökkent, míg az életmód-változtató csoport tagjainál a telomer 10%-kal hosszabb lett.

(Angolból fordította: Korom Lajos)