Vesék: kicsi, de létfontosságú szerveink

Két vesénk fontos szerepet játszik szervezetünkben, még akkor is, ha egyenként csupán kb. 200 g tömegűek és 10 cm hosszúak. Ha már nem tudják megfelelően teljesíteni feladatukat, a salakanyagok és méreganyagok kiválasztását, sok panasz jelentkezik, amelyek kezelés nélkül életveszélyesekké válhatnak. Figyeljünk a tünetekre, hogy elkerüljük a nagyobb bajt!

A vesék egyik legfontosabb feladata a vizeletben lévő nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és mérgező anyagok kiválasztása. Ha a vese megbetegszik, ez a képessége korlátozott lesz, a mérgező anyagok felhalmozódnak a szervezetben, és bekövetkezhet a szervezet túlhidratálódása.

Akut vagy krónikus

Létfontosságú kis szervAkut veseelégtelenség általában a vesék vérellátási hiányától keletkezik. Ez lehet hirtelen vérveszteség, például súlyos baleset vagy hirtelen vérnyomásesés. Gyakori ok a mérgezés, ami károsítja a vese szöveteit, vagy a vese allergiás károsodása (többnyire gyógyszerek, gombák vagy röntgen kontrasztanyagok révén).

Az érintettek fáradtak, rosszul vannak, és egyre kevésbé beszédesek. A szervezetben, különösen a tüdőben felgyülemlett víz légzési nehézségekhez vezethet. A szívritmuszavarok sem ritkák. Az időben történő kezeléssel az akut veseelégtelenség sok esetben teljesen visszafejlődik, de ha ez túl későn történik, halálos kimenetelű lehet.

A krónikus veseelégtelenség ezzel szemben a legtöbb esetben a vesetestecskék (glomerulusok) gyulladása, hosszú ideig fennálló cukorbetegség következtében létrejövő vesekárosodás, vagy magas vérnyomás következménye. Ritkább kiváltói többek között a vesekő, policisztás vesemedence-gyulladás vagy húgyúti fertőzés, és bizonyos fájdalomcsillapítókkal való visszaélés.

Mindaddig, amíg a vese képes kompenzálni a funkcióveszteségeket, nincsenek tünetek, vagy csak fokozott éjszakai vizelés jelentkezik. A változások azonban már a laboratóriumban kimutathatók.

A visszatartott méreganyagok és a víz egyre erősebb panaszokat okoz a különböző szervekben. Ezek közé tartozik a bőr sárgás színe és a bőrviszketés, alvási és koncentrációs problémák, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés és dysgeusia (ízlelési panaszok). Gyakran fellép magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, vagy -gyulladás és légzési probléma, de nem ritka a vérszegénység, a véralvadási zavar, fogékonyság fertőzésekre és csontlágyulás. A veseelégtelenség utolsó stádiumában az urémia révén súlyos idegrendszeri rendellenességek, például görcsök, zavartság, eszméletvesztés, akár kóma is jelentkezhet.

Fontos a táplálkozás

A dialízis késleltetése érdekében fontos a megfelelő diéta, a fehérje-, foszfát- és káliumszegény étrend, hogy ellensúlyozzák a vesefunkció romlását. Még a banális fertőzéseket is kezelni kell.

(Németből fordította: Koncz László)