Könnyzacskók, sötét karikák: amit a szem környéke elárul

A szemen lehet először meglátni az álmatlan éjszakákat, a túl sok alkoholt, az öregedést. A reggelente duzzadt könnyzacskók puffadtnak mutatják az egész arcot, a sötét karikák sem keltenek éppen egészséges benyomást. Ezek elfedésére a kozmetikai ipar rengeteg krémet kínál, de mi okozza a duzzanatokat és a sötét karikákat? És mi segíti igazán ellenük?

Sokszor az egyszerű házi szerek nyújtanak gyorssegélyt az ijesztő tünetekre. A szem körüli terület nagyon érzékeny. Itt hagyja nyomait a rossz és a túl kevés alvás, vagy egy vidám ünneplés. A bőr a szem körül háromszor olyan vékony, mint az arc más területein, a test bőrénél akár hatszor vékonyabb.

Ami hiányzik a szem környékén, az a bőr alatti szövet és a szilárd kötőszövet. Az egészségtelen életmód, a dohányzás és az öregedés, a bőr teljesen normális megereszkedése itt látható először.

Egy kis smink segítÁrnyékok

A finom érfalakban gyakran halmozódik fel az alsó szemhéjon folyadék, amely a kapillárisok körül oszlik szét. A bőr felszínén kékes karikák csillognak. Ez részben hajlam, de néha súlyos betegség tünete is lehet. Sokat nem lehet ellene tenni azon kívül, hogy két árnyalattal világosabb színű fedőceruzával sminkeljük.

Általánosságban érvényes, hogy a feszes arcbőr érdekében elegendő folyadékot kell inni – de nem alkohol, hanem édesítés nélküli víz, tea, vagy gyümölcslé formájában.

A könnyzacskóknak semmi közük a könnyekhez

Az elégtelen testmozgás, az alváshiány, a stressz és a dohányzás minden bizonnyal a fő bűnös a könnyzacskókért, ahogy ezt a köznyelvben nevezik. Itt azonban folyadék helyett zsírlerakódás van a szemek alatt. Akkor keletkezik, amikor a nyirokáramlás lassul, és a szem alsó környéke ezáltal megduzzad.

Minél idősebbek leszünk, annál több a felesleges zsírlerakódás közvetlenül a szemek alatt, ugyanis a növekvő korral éppen ezeken a pontokon lazulnak el az izmok és a kötőszövet. A kozmetikai műtétek találati listáján e könnyzacskók eltávolítása áll az első helyen. Az orvos tesz egy kis bemetszést az alsó szemhéjon, a zsírt eltávolítja, a bőrt és az izmokat megfeszíti. A heg később alig látható.

Házi szerek a szemkörnyékre

Ha a sötét karikák és a duzzadt szemhéjak csak rövid ideig jelentkeznek, és egészséges életmód, elegendő alvás esetén ismét eltűnnek, nem kell aggódni. Ha a tünetek tartósan megmaradnak, kérjen orvosi tanácsot: puffadtság betegséget jelezhet. Szemhéjduzzanat, különösen az alsó szemhéjaké, néha szívelégtelenségre, vesebetegségre, vagy allergiára utal.

Ami igazán segít, azok a hatású szerek: az uborkaszeletek ugyanolyan jók, mint a fekete vagy zöld tea filtere a hűtőből, vagy túrómaszk – ezeket az arcon, vagy csak a szem alatt részen kb. 20 percig állni hagyjuk, majd óvatosan langyos, nedves törlőkendővel letöröljük.

Egyes orvosok kis koncentrációjú karbamid tartalmú kenőcsöt javasolnak: karbamid a szervezet saját természetes anyaga, amely növeli a bőr felső rétegének víztartalmát, és így normalizálja annak rugalmasságát.

(Németből fordította: Koncz László)