A jó minőségű zsírok – vaj, tejszín – rehabilitálása

Vajon érvényes-e az a feltevés, ami fél évszázadon át uralta a táplálkozástudományt: az tudniillik, hogy a táplálékban levő zsír – és különösképpen a telített zsír – egészségtelen volna. A kutatók meglepően hasonlónak találták a táplálék hatását akár alacsonyan feldolgozott szénhidrátról, akár zsírokról volt szó. Fontos, hogy a táplálék jó minőségű legyen.

A Bergeni Egyetem kutatói véletlenszerűen kiválasztott mintán, kontrollcsoporttal, 38 hasi elhízású férfi táplálkozását írták elő és követték az állapotát: az egyik csapat magas szénhidrát tartalmú, a másik magas zsírtartalmú diétát tartott. Ez utóbbinak a fele telített zsír volt. Mérték a kísérletben résztvevő személyek hasi hájrétegét, elemezték a máj- és a szívértékeket, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

A nagyon magas teljes zsírbevitel és a telített zsír bevitele számításuk szerint nem növelte a kardiovaszkuláris kockázatot – jelentette ki Ottar Nygard kardiológus professzor.

A nagyon magas zsírtartalmú diétán levő résztvevőknél is lényeges javulások történtek különféle fontos metabolikus kockázati tényező terén, mint a vérnyomás, a vér lipidek (trigliceridek), az inzulin és a vércukorszint.

Mindkét csoport diétája hasonló energiatartalmú, hasonló fehérje-, többszörösen telítetlen zsírsav-tartalmú volt, a táplálék típusa azonos volt, és főként mennyiségben tért el. A hozzáadott cukor minimális volt.

Egészséges táplálékot kaptak, friss, alacsonyan feldolgozott, tápláló ételt, nagy mennyiségű zöldségfélével és rizzsel a lisztes termékek helyett. Elsősorban a teljes és a telített zsírok hatására voltunk kíváncsiak – magyarázta Vivian Veum. – A zsírforrások is alacsonyan feldolgozottak voltak, főként vaj, tejszín és hidegen sajtolt olaj.

A teljes energiabevitel az előírt határon belül volt. Még azoknál a résztvevőknél is csökkentek a zsírraktárak – vagyis a betegségkockázat –, akik a vizsgálat alatt növelték energiabevitelüket. A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy az egészséges diétának nem a zsír vagy a szénhidrát mennyisége a lényege, hanem az elfogyasztott táplálék minősége.

A telített zsírokról azt gondolták, hogy elősegítik a szív- és érbetegséget azzal, hogy megemelik a „rossz” – LDL koleszterin mennyiségét a vérben. De még a magas zsírbevitelű személyeknél – összehasonlítva más kutatásokkal – sem találtak jelentős emelkedést az LDL koleszterin szintjében. Inkább a jó koleszterin szintje emelkedett a nagyon magas zsírbevitelű diétában.

Az eredmények azt mutatják, hogy a legegészségesebb emberek valószínűleg jól tolerálják a magas telített zsírbevitelt mindaddig, amíg zsír jó minőségű, és a teljes energiabevitel nem túl magas – mondta a professzor.

A feltételezett egészségkockázat, ami a jó minőségű zsírokat meggyanúsította, erős túlzás volt. Sokkal fontosabb volna az embereket arra rávenni, hogy csökkentsék a feldolgozott, lisztalapú termékek, a magasan feldolgozott zsírokkal és a hozzáadott cukorral készült termékek fogyasztását.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A legfontosabb tények a zsírról