Hogyan próbáljuk elűzni a fejfájást?

A kínzó fájdalom az egész napunkat tönkreteheti. Mielőtt azonban fájdalomcsillapítóhoz nyúlnánk, érdemes kipróbálni a következőt: szorítsunk ceruzát a fogaink közé egy rövid időre, mert ez segít a görcsös izmok ellazításában. Ez a trükk a tenziós fejfájásnál működik jól, ilyenkor az arc, a nyak, az állkapocs és a koponya izmai feszülnek meg.

A brit orvos, Jane Leonard szerint a betegek gyakran gondolják, hogy a fájdalom oka az alvásban rejlik, az arcizmok alvás közbeni működéséből következhet. Valójában ezek az izmok az állkapocstól indulnak, és ott található a probléma gyökere is. A görcsök ugyanis az alvás közbeni fogcsikorgatás vagy a temporomandibuláris diszfunkció (állkapocs-ízület diszfunkció, röviden TMD) következményei lehetnek, ami a rágószerv mozgásszervi zavara.

Ceruzával oldható a görcs

Kattogó állkapocs

Azzal, hogy ceruzát szorítunk a fogaink közé, segítünk a görcsös állkapocsizmok ellazulásában. Az állkapocs egyike testünk legkomplexebb ízületeinek. Minden probléma, ami az izmok, az ínszalagok, a porcok és a csontok megfelelő működését zavarja, TMD-hez vezethet. Ez fájdalomban és a száj nyitásánál és zárásánál működő ízületek kattogásában mutatkozhat meg. Az embereknek körülbelül egynegyede találkozott már valaha életében ezzel a betegséggel. Ha az ízület begyullad, akkor a probléma teljesen kicsúszhat a kezünkből, az évek múlásával pedig artrózis is kialakulhat az ízületben, ami miatt darabok törhetnek le a porcból.

Lehetséges okok

Ezeknek a problémáknak az egyik lehetséges oka fiatalkori sérülés lehet, melynek következményei csak később jelentkeznek. Korábbi tanulmányok a fejfájást nyaki nyomással is kapcsolatba hozták, aminek állapota a rossz testtartástól is súlyosbodhat. Az előregörnyedő tartás miatt az izmok összecsomósodhatnak, és ezeken a helyeken izomgörcsök keletkezhetnek. Emiatt a test kémiai anyagokat kezd termelni, amelyek érzékenyebbé teszik az idegeket a fájdalomra. Szakértők szerint a fejfájások leggyakrabban előforduló formájának, a tenziós fejfájásnak 80%-át nyaki izomproblémák okozzák.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)