Mitől éghet a nyelvünk?

Ha átmenetileg ég és fáj a nyelvünk, akkor annak gyakran a túl fűszeres étel az oka. Ám a kitartó égő érzés a nyelven betegség aggasztó tünete is lehet. Ilyenkor fontos az alapos kivizsgálás, hogy felismerjük és kezelni tudjuk a betegséget. Nézzük meg a lehetséges okokat és azt, hogy mire figyeljünk, mit tehetünk a kellemetlen tünet ellen.

A nyelvégés kellemetlen érzése tipikusan akkor jelentkezik, ha valami forrót vagy erőset eszünk, de okozhat égő érzést a nyelven például a dohányzás vagy ananász fogyasztása. Ez a szervezet természetes reakciója, és nem tekinthető betegségnek.

Égő száj szindróma

A Burning mouth syndrom (BMS, égő száj szindróma) krónikus égő fájdalmat jelent a szájban, amelynek oka ismeretlen. Gyakran a nyelv elülső és oldalsó széle ég, ráadásul a torok és a fogíny is érintett lehet. Egyes betegek szájszárazságtól vagy ízérzési zavaroktól szenvednek.

Többnyire nem látható elváltozás a nyelven, de gyakran jele az alapbetegségnek a lepedékes nyelv, hólyagok, pattanások vagy vörös foltok. Ekkor a panaszokat más betegség által okozott nyelvégésnek nevezzük.

Térképnyelv

Égő nyelv – ok nélkül

Az égő száj szindróma önálló betegség, amelytől Németországban a felnőttek mintegy 3-4 százaléka szenved. Az ok még nem eléggé ismert, de feltételezhető, hogy a fájdalomérző idegrostok kóros elváltozásáról van szó. A nők körülbelül hétszer gyakrabban szenvednek az égő száj szindrómától, mint a férfiak. A tünetek gyakran a menopauzával kezdődnek. A stresszes események vagy mentális betegségek, mint a depresszió, kiváltó tényezők lehetnek.

Mi az oka a nyelvégésnek?

Az égő nyelv jelentkezhet különböző betegségek részeként. Ezekben az esetekben az égő nyelv úgynevezett szekunder tünet. Többek között az alábbi okok állhatnak mögötte:

  • Allergia: Az ételallergia megnyilvánulhat a nyelv égő érzésében. Gyakran jelentkezik viszketés és „szőrös érzés” a szájban. Gyakran a szénanátha keresztallergiája az ok.
  • Vas- és vitaminhiány: A nyelvégés lehet vitaminhiány. jele. A B6-, B12-vitamin hiánya, illetve folsav- és vashiány is megnyilvánulhat égő nyelvben. Gyakran érintettek a glutén intoleranciás betegek, akiknél a tápanyagfelvétel csökkent a bélben.
  • Fogbetegségek: Rosszul illeszkedő műfogsor, ínybetegségek, fogszuvasodás és más, orális fertőzések hívhatnak elő nyelvégést.
  • Szájnyálkahártya-gyulladás: A szájnyálkahártya gyulladása vagy irritációja jelentkezhet kemoterápia vagy sugárkezelés után. Emellett gyakori érintkezés savakkal – például gyomorégés vagy bulimia – vezethet szájnyálkahártya-gyulladáshoz.
  • Gombafertőzés: Ha a nyelv ég és lepedékes, jelezhet gombafertőzést (szájpenész). A fehér bevonat eltávolítható. A szájpenész gyakran előfordul immunszuppressziónál, mint a kemoterápia vagy HIV-fertőzés.
  • Szájüregi fekélyek: Fájdalmas vagy égő fehér hólyagok a nyelven tünete lehet szájüregi fekélyeknek. A betegséget herpeszvírus-fertőzés okozza, és különösen gyermekeknél, valamint legyengült immunrendszerű felnőtteknél fordul elő.
  • Gyógyszerek: Különböző gyógyszerek mellékhatásként nyelvégést okozhatnak. Ezek közé tartoznak például bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin receptor blokkolók), antidepresszánsok, nyugtatók és néhány antibiotikum és vírus elleni gyógyszer.
  • Diabetes mellitus: A nyelvégés mögött nem ritkán fel nem ismert, vagy rosszul beállított diabetes mellitus áll. Lehetséges oka az úgynevezett diabéteszes neuropátia, amelyben kóros érzetek, mint például fájdalom, égés vagy bizsergés a test különböző részein jelentkeznek az idegkárosodás miatt.
  • Neurológiai betegségek: Idegkárosodással járó betegségek, például a sclerosis multiplex is szóba jöhet a nyelvégés okaként.
  • Autoimmun betegségek: Lupus erythematosus vagy szisztémás scleroderma betegséget kísérheti égő érzés a nyelven és a szájban. A Sjögren-szindrómánál a nyáltermelés csökken, ami szájszárazsághoz és nyelvégéshez vezethet.
  • Térképnyelv: Az úgynevezett térképnyelv esetében a nyelven szabálytalan fehér és piros foltok találhatók, amelyek tárképre hasonlítanak. Járulékosan nyelvégés is előfordulhat. Ennek oka ismeretlen, az elváltozás azonban ártalmatlan.
  • Nyelvrák: Nagyon ritka esetben a fájdalmas vagy égő elváltozás a nyelven jelezhet tumort (szájüregi rák).
  • Skarlát: Skarlátnál kezdetben fehér bevonat jelentkezik a nyelven, később a nyelv erősen pirossá válik, vörös pontokkal. Fájdalom vagy nyelvégés jelentkezhet, de influenzaszerű tünetek, pl. torokfájás és nyelési nehézség állnak előtérben.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha több napon át vagy visszatérően megmagyarázhatatlan nyelvégéstől szenved, akkor tisztázza a panaszokat orvossal. Ez akkor is érvényes, ha bármilyen látható elváltozást vesz észre a nyelvén.

A kérdésre, hogy ki kezelje a nyelvégést, nem könnyű a válasz: Az okoktól függően lehet fogorvos, bőrgyógyász, fül- orr-gégész, neurológus, belgyógyász és pszichológus lehet a kezelő. Az első jó állomás általában a háziorvos, ő ismeri legjobban a beteget, és a megfelelő szakemberhez irányíthatja.

(Németből fordította: Koncz László)