Veszélyes növényvédőszer-maradványok

Az elmúlt évtizedek alatt hazánkban 2 és fél millió tonna növényvédő szert használtak fel, amelynek 20 százaléka úgynevezett perzisztens szerves szennyező hatóanyagot (POP) tartalmazott. Ezeket idővel kivonták ugyan a forgalomból, de a veszélyes maradványok máig megtalálhatók az országban. Egy felmérés szerint a legkülönbözőbb helyeken mintegy 300 tonna növényvédőszer-hulladék található az országban, ebből 60-70 tonnányi már nem azonosítható.

A szakemberek „történelmi” hulladéknak nevezik ezt a sajátos szemetet, mert keletkezésük az elmúlt 50 évre tehető. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt években több civil és hatósági kezdeményezés indult a növényvédőszer-hulladékok felderítésére, ennek eredményeként jelentős mennyiségű veszélyes anyagot találtak – írja a Népszava.

A környezetvédelmi tárca idén 25 millió forintot fordít e súlyos környezeti veszélyforrás felszámolásának megkezdésére. A POP-akciót egyelőre két megyében hirdették meg. A minisztérium közbeszerzési eljárás során választja ki a begyűjtést és ártalmatlanítást lebonyolító szervezeteket. A környezetvédelmi felügyelőségek az akció időtartamára szankciómentességet hirdetnek: a leadott növényvédőszer-hulladék alapján nem indítanak eljárást akkor sem, ha a hulladék tulajdonosa korábban elmulasztotta kötelességét és nem gondoskodott az anyag sorsáról. A minisztérium a következő években – anyagi lehetőségeihez mérten – kiterjeszti az akciót az egész országra, hogy végképp megszabaduljunk az egészségünket romboló „történelmi” hulladéktól.