A három legfontosabb AKU pont


A sokféle öngyógyító és gyógyító módszer között számomra az egyik leghatékonyabb az akupresszúra, vagyis a tű nélküli akupunktúra, és ezt tapasztalták a hozzám segítségért fordulók is. Az alábbi cikkben a 3 legfontosabb akupresszúrás pontot és kezelésüket ismertetem. Ezek a pontok részét képezik a Hogyan éljünk 100 évig egészségesen programnak is.

Az alábbi 3 akupresszúrás (AKU) pontot – Vab-4, Szb-6 és Gy-36 – érdemes mindennap kezelni, hogy egészségben éljünk, minél tovább. Beleférhet az akupresszúrás kezelés a minden reggeli „szertartásba”, amelynek része a tisztálkodás és célszerűen a reggeli torna is.

Vastagbél-4

Igen hasznos akupresszúrás pont a Vab-4, vagyis a vastagbél meridián 4-es pontja, ami a mutatóujj és a hüvelykujj közötti mélyedésben található. Jó mindenre, ami a fejjel kapcsolatos: fejfájás, szem- és fülproblémák, arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás, torokfájás, allergia, fogfájás stb. Sajnos a fogorvost nem helyettesíti, de egy időre azért csillapítja a fogfájást. Általános fájdalomcsillapító, és allergiaellenes hatása is van.

A kezelés 30-40 nyomogatást jelent, a fájdalomhatárig. Megnyomjuk, kb. 1 másodpercig nyomva tartjuk, majd felengedjük – és ezt ismételjük. Onnan tudjuk, hogy megtaláltuk és megfelelő erővel nyomogatjuk, masszírozzuk a pontot, hogy nem kellemetlen, inkább jóleső fájdalmat érzünk. Mindkét kezünkön érdemes kezelni.

Külső karBelső karLáb külső és befogadó

Szívburok-6

Feszült, nyugtalan, esetleg nem tud elaludni, vagy éjszaka felébredve szeretne gyorsan visszaaludni? Próbálja ki a Szívburok-6 (Szb-6) AKU pontot! Tegye a középső 3 ujját keresztben a csukló belső oldalához, így mérje ki a távolságot, majd keresse meg a hüvelykujjával a mutatóujj mellett, a 2 párhuzamosan futó ín között található Szb-6 pontot. Nyomogassa meg közepes erővel 30-szor, ez lesz egy kezelés. Végezze el a kezelést mind a két alkarján.

A hatás szinte azonnali, pár percen belül biztosan jelentkezik, és legalább 2 órán át tart. Ha szükséges, mert nagy a stressz az életében, akkor naponta többször ismételheti, minden mellékhatás nélkül.

Gyomor-36

Bármilyen emésztési problémánál hasznos lehet a gyomormeridián 36-os pontjának, más néven a hosszú élet pontjának (Gy-36) a kezelése. Ez az AKU pont a láb külső oldalán, a térdkalács alatt 4 harántujjnyira található, a sípcsonttól kifelé, attól egy hüvelykujjnyi távolságra. Ha gyengéden nyomogatja, akkor serkenti az emésztőrendszer működését, ha erősen kezeli, akkor ezzel fékezi.

Ez igaz az étvágy serkentésére (rossz étvágyúaknál) vagy csillapítására is (pl. fogyókúrához). Természetesen ilyen célból a tervezett étkezés előtt kb. 20 perccel érdemes masszírozni ezt a pontot. Egy kezelés, mint az akupresszúrában általában, itt is 30-szor történő nyomogatást jelent. Mindkét lábon érdemes kezelni!

Nemcsak emésztési, hanem sok egyéb panasznál is segít: például magas vérnyomás, allergia, alvászavar, nehéz vizelés és más időskori panaszok stb.

További fontos AKU pontok

Természetesen számos más fontos akupresszúrás pontot használhatunk még önmagunk vagy mások kezeléséhez. Ezeket is megismerheti a jelen cikk írója által tartott, kezdőknek szóló, 2 napos, hét végi akupresszúra tanfolyamon, amelyre szeptember 15-én és 29-én kerül sor (mindkettő szombati nap). Emellett szó lesz ezen a 2 napon a hagyományos kínai orvoslás alapjairól, a meridiánok működéséről, a szervóráról és az 5 elem tanáról, valamint egy energetizáló csikung gyakorlatot is kipróbálhatnak a résztvevők.

Jelentkezés és tematika itt.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel. +36 30 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com/
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport