Márciustól tesztelik az okos egészségügyi kártyát

Jön az elektronikus egészségügyi kártya! A márciusban induló tesztelésbe három határ menti megye – Győr, Vas, Zala – két-három körzetének mintegy 20 ezer lakosát vonják be. Eközben befejeződött az elektronikus egészségügyi kártyák kiosztása Ausztriában – jelentették be egy bécsi sajtóértekezleten. A kártya csak a tulajdonos személyi adatait tárolja, de segítségével egy országos számítógépes hálózatra kapcsolódva bármely orvos pillanatok alatt le tudja hívni a korábbi kórtörténeteket, leleteket, a páciens laboreredményeit, sőt azt is, hogy mikor melyik orvos kezelte, s milyen eredménnyel a beteget, mikor milyen gyógyszert írtak fel neki, s azt mikor és melyik patikában váltotta ki.

Mint a Világgazdaság összeállítása beszámolt róla, az elmúlt hat hónapban mind a 8,2 millió osztrák állampolgár részére kiküldték postán azt a bankkártyaszerű, csipes plasztiklapot, amely kötelezően használandó lesz az orvosi receptek felírásához és kiváltásához, később azonban a társadalombiztosítás által finanszírozott valamennyi egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez is.

A páciensek plasztiklapocskáit csak a társadalombiztosítással szerződött 11 700 orvos kártyaleolvasó készülékei kezelhetik, a betegek egyedül nem tekinthetik meg saját egészségügyi adataikat „az esetlegesen félreértett információk miatti pánikreakció elkerülése végett” – közölte Maria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi miniszter.

A plasztiklapot a Windows 2000-es vagy XP-verzióhoz hozzáférők „polgárkártyaként” is alkalmazhatják, ezzel az e-kormányzat különféle szolgáltatásait vehetik igénybe (például online ügyintézést az önkormányzatnál vagy különféle hivatalokban).

Hasonló rendszer kiépítését kezdték el Németországban is, itt azonban csak a jövő év második felében indul a kísérleti fázis.

Magyarország előbbre tart: a győri megyei kórházban a napokban adták át a Netc@rds projekt első munkaállomását. Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta: a projektben a hazánkban november 1-jétől bevezetett európai egészségbiztosítási kártya tartalmi fejlesztését oldották meg. (Hazánkban akkor szűnt meg az E-111-es formanyomtatvány, azóta e plasztiklappal vehetik igénybe az EU tagállamaiban átmenetileg tartózkodó magyar biztosítottak az orvosilag szükséges szolgáltatásokat.)

A Netc@rds projektben kifejlesztett elektronikus kártya az EU-jogosultság mellett tartalmazza a biztosított taj számát, a nyugdíj- és közgyógyellátási jogosultságát is. A várhatóan márciusban induló tesztelés során 25-30 egészségügyi intézményben és gyógyszertárban használhatják majd a kártyát, amely kulcsként alkalmazható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor. Lehetővé válik, hogy az orvos vagy a patikus az OEP által telepített kártyaleolvasó segítségével ellenőrizze a biztosított jogviszonyát, valamint az előző évi egészségügyi beavatkozásokat.