Téli immunerősítő étrendet ajánlanak a gyógynövényes szakemberek

2005 decemberétől egyesületként működik és szinte havonta rukkol elő programjavaslatokkal, illetve más újdonságokkal a Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete (MAGYOAKE). A gyógynövények használatát road-show sorozat keretei között népszerűsítik: az első road-show-t február 4-én Debrecenben, a másodikat február 11-én a budapesti Duna Plázában tartották. A rendezvények középpontjában most a téli felső légúti megbetegedések, a nátha, az influenza gyógynövényes megközelítése, gyógyítása áll. Ugyancsak ennek jegyében dolgozták ki a téli immunerősítő étrendet – az egyesület orvosai által ajánlott gyógynövények figyelembevételével és Benke László mesterszakács segítségével.

A fejlett ipari országok gyógyszereinek kb. 40%-a természetes forrásból származik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon a betegek 80%-át részben vagy teljesen természetes alapanyagú készítményekkel kúrálják.

Magyarország igazi gyógynövény „nagyhatalom”, az EU egyik legfontosabb gyógynövény beszállítója – hazánkban mintegy 40-50 ezer hektáron folyik gyógynövénytermesztés, és az ágazat közel 70 ezer embert foglalkoztat. A gyógynövényes gyógyítás hazánkban mégis jelentősen elmarad lehetőségei mögött. Ennek fő oka a hazai gyógynövénykincs kihasználatlansága, amely részben a hiányos ismeretekből, részben az egészségügyi ellátó rendszer konzervativizmusából fakad.

A MAGYOAKE fő céljaként a fitoterápia (azaz a gyógynövényekkel történő gyógyítás) presztízsének és jelentőségének emelését jelölte meg. A társadalmi környezet most igen kedvez e célkitűzésnek, hiszen napjainkban (a szintetikus, számos mellékhatással járó szerek dömpingje közepette) mind az orvostársadalom, mind pedig a laikus közönség részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes, szervezetbarát gyógymódok alkalmazására. Az egyesület szakmai álláspontja szerint a gyógynövényes készítmények nemcsak számos betegség megelőzésére, hanem gyógyítására is kiválóan alkalmasak.

Sajnos a köztudatban az él, hogy ha gyorsan meg akarunk gyógyulni, szedjünk antibiotikumot. A valóság azonban egészen más, különösen a télen oly gyakran előforduló felső légúti megbetegedések esetén. Ezeket elsősorban vírusok okozzák, így a baktériumokra ható antibiotikumok ilyenkor hatástalanok, sőt szedésükkel ártani is lehet. Az antibiotikumok felesleges alkalmazása egyrészt csökkentheti a szervezet védekezőképességét, megváltoztatja a szervezet normális flóráját, és nem utolsósorban felelőssé tehető a növekvő antibiotikum-rezisztenciáért is.

Az egészséges szervezetben számos kórokozó él teljes békében a gazdaszervezettel. Ezek nagyon fontos szerepet töltenek be életünkben, számos élettani folyamatot, így például az immunvédekezést is hatékonyan segítik. Vírus okozta fertőzés esetén az orvosi javaslat nélkül beszedett antibiotikum nemcsak hogy a vírust nem pusztítja el, hanem kiirtja a szervezetben az antibiotikumra érzékeny baktériumokat, melyek helyét a gyakran sokkal veszélyesebb, az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumtörzsek foglalják el (ezek az úgynevezett antibiotikum-rezisztens baktériumok). A felesleges antibiotikum-szedés a felső légúti betegségek, így az influenza szövődményeit is elősegítheti.

A tél derekán hazánkban is tombol a nátha, egyre rémisztőbb hírek kelnek szárnyra az influenzáról (a napi sajtóban mindig akad szenzációs hír a madárinfluenzáról is). Az egyesület kiemelt fontosságot tulajdonít a felső légúti megbetegedések gyógynövényes megelőzésének és kezelésének, és rendkívül egyszerű módot választott a gyógynövények hatékonyságának bemutatására.

A MAGYOAKE orvosai által ajánlott gyógynövények figyelembevételével Benke László mesterszakács egyedülállóan ízletes és egészséges receptúrát állított össze. Harminc vállalkozó szellemű és egészségére sokat adó embert kerestek, aki egy hónapon keresztül mindennap ezeket az ételeket fogyasztja. Az ételek olyan gyógynövényeket tartalmaznak, melyeket az egyesület orvosai a leghatékonyabbnak találtak a „téli” megbetegedések megelőzésében és kezelésében (pl. bodza, vasfű, sóska, kakukkfű). Egy hónap elteltével a program részvevői orvosi vizsgálaton esnek át, hogy kiderüljön, miként vészelték át a telet, s hogy a megfelelő gyógynövényeket tartalmazó étrend mennyiben tette ellenállóbbá szervezetüket a vírusfertőzésekkel szemben. A vizsgálat végeztével az is kiderül, hogy az átlaglakosság adataihoz viszonyítva náluk miként alakul a felső légúti megbetegedések aránya.

A legismertebb és számos klinikai vizsgálattal igazoltan hatékony immunrendszer erősítő gyógynövény a kasvirág (Echinacea purpurea). A vizsgálatok szerint a kasvirág különböző származékai hatékonyan segítik a szervezet védekezését bakteriális kórokozók ellen.

Immunerősítő szerepéről kevésbé ismert gyógynövény a Sambucus nigra, azaz a fekete bodza. A bodza hatása rendkívül összetett, egyrészt eltávolítja a szervezet káros anyagcseretermékeit (méregtelenít), ezáltal növelve a szervezet védekezőképességét. Másrészt a fekete bodza kivonataival lefolytatott számos klinikai vizsgálat eredménye világosan bebizonyította, hogy ez a gyógynövény képes gátolni számos, felső légúti fertőző betegség kialakulásáért felelős vírus szaporodását. A bodzát a népi gyógyászatban – lázcsillapító, izzasztó, fájdalomcsillapító hatása miatt – előszeretettel alkalmazzák a hűléses megbetegedések kezelésében.

Meglepő módon, a „gyermekek kedvence”, a sóska is hasznos lehet a téli időszakban. A sóska közismert vasforrás is, emellett képes olyan anyagok felszabadulását serkenteni a szervezetben, melyek segítenek a fertőzés leküzdésében. A sóska ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatású is, ennek köszönhetően kiválóan enyhíti a hűléses megbetegedések tüneteit.

A kevéssé ismert vasfüvet elsősorban savanyúságok tartósításánál használják. Áldásos hatását azonban szinte mindenki ismeri, hiszen a téli időszakban kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, „savanyúságot” azonban annál gyakrabban. A vasfű szintén az immunrendszer erősítése révén segíti a szervezetünket, hogy hatékonyabban védekezzen a kórokozók ellen.

A kakukkfű és a hársfa virágának hurutoldó hatása közismert, ezek a gyógynövények nagyszerűen enyhítik a különböző köhögéses panaszokat, segítik a hurutos váladék felszakadását.

Ezen példák ismeretében fogalmazódott meg az egyesület csapatában a gondolat, hogy miért ne ehetnénk immunrendszerünk kedvére a téli időszakban. Ötletük Benke László olimpiai bajnok, mesterszakács személyében lelkes partnerre talált. A séf olyan, gyógynövényekből álló menüsort állított össze, mely fokozza az immunrendszer működését. Így a nap egy immunerősítő itallal indul, majd délben egy olyan menüsorral folytatódik, mely valamilyen immunerősítő összetevőt tartalmaz. A reggeli italok között bodzatea, bodzaszörp, csipkebogyótea, csalántea, illetve hársfatea szerepel. Délben pedig olyan ételek kerülnek sorra, melyek kakukkfüvet, vasfüvet, sóskát, bazsalikomot, illetve natúr fokhagymát tartalmaznak.

Az emberek többsége szívesen eszik finom ételeket, hát még ha annak is tudatában lehet, hogy ezt az egészségéért teszi. Hiszen egy hideg téli reggelen kifejezetten jól jöhet egy kis mézes bodzatea. Ebédre pedig a legtöbben szívesen fogyasztanának például roston sült pulykát rozmaringos zöldségekkel.

Az egyesület ötletéhez egy egészségére sokat adó 30 fős csapatot is keresett, amelynek tagjai egy hónapon keresztül mindennap ezeket az ételeket fogyasztják. A vizsgálat február 18-án indul, és 30 nap elteltével orvosi vizsgálattal zárul. Ekkor derül ki, hogy vészelték át a téli szezont, és valóban messziről elkerülte-e házuk táját az influenza.

További információt lehet kérni a programokról a Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete (MAGYOAKE) titkárától, dr. Farkas Orsolyától, tel.: (70)-376-0604. Levélcím: 2040 Budaörs, Budapesti út 60/2.