A szoptatás védelme és támogatása – további bababarát kórházak

A szoptatás kérdése a népegészségügyi és gyermek-egészségügyi programban is kiemelt helyen szerepel. A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság fő feladata az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek munkájának összehangolása annak érdekében, hogy a jövőben jelentősen javuljon a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya Magyarországon. Ennek jegyében a babarát kórházak számát a jelenlegi 8-ról 25-re kívánják bővíteni.

A bizottság a WHO és az UNICEF által kidolgozott bababarát kórház program újraindítását kezdeményezte, ezen belül a bababarát kórházak számának bővítését. Jelenleg 8 intézmény (Szent István Kórház, Budapest; MÁV Kórház, Budapest; Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika; Vaszary Kolos Kórház, Esztergom; Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr; BAZ Megyei Kórház, Miskolc; Semmelweis Kórház, Miskolc; Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján) viseli ezt a címet Magyarországon, de a végső cél, hogy ezek száma 2007 végére elérje a 25-öt.

A bababarát kórház cím eléréséhez szükséges támogatásokra a bizottság pályázatot írt ki, melynek eredményhirdetésére a nemrég tartott, Szoptatás Védelme és Támogatása Konferencián került sor. A pályázat nyertes intézményei részére Korszerű szoptatási ismeretek címmel ingyenes oktatást, valamint intézményenként 500 ezer forint értékű tárgyi eszközöket biztosít a bizottság a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

A rendezvényen bemutatták a bababarát Szent István kórházat, melynek sikerei láttán remények szerint további intézmények is csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez. Ennek elősegítése érdekében a programban szerepel a bababarát kórház feltételrendszerének megteremtéséhez vezető út, valamint A bababarát kórház a gyakorlatban című előadás, és egy kerekasztal-beszélgetés a megvalósítás lehetőségeiről és buktatóiról.

A bababarát területek kialakításának elősegítésére a bizottság szintén pályázatot írt ki, amelynek célja olyan elkülönített, szoptatásra alkalmas helyiség kialakítása közintézményekben, művelődési házakban, könyvtárakban, ahol az édesanya nyugodt körülmények között megszoptathatja, tisztába teheti gyermekét. A nyertes pályázók 100 ezer forintot kapnak a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

A konferencia célja volt, hogy segítséget nyújtson a bababarát program keretében a szakemberek ismeretanyagainak bővítéséhez, lehetőségeket biztosítson a tapasztalatcserére a már bababarát kórházak képviselőinek közreműködésével, és támogassa a bababarát cím iránt érdeklődő kórházakat a cél eléréséhez vezető úton.

Bővebb információk a bizottság tevékenységéről és a konferenciáról:
Dr. Németh Tünde, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság titkára, tel: (1) 460-9768.

Cikkünk forrása: az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) portálja, www.etinet.hu