Olívaolaj: kultúrkincs extrákkal

Az árnyékos olajfaligetek évezredek óta alakítják a tájat a Földközi-tengeren vidékén. Az olajfák egészséges gyümölcse a mediterrán konyha fontos része, íze és sokoldalúsága mellett valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az olívaolaj használata egyre népszerűbbé válik, már a mi konyhánkba is bejutott. Mi teszi olyan egészségessé az olívaolajat?

Az olívaolaj nemcsak a tipikus ízével nyűgöz le. Ez az olaj majdnem 80%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, szterinekben, fenolos vegyületekben, aromákban gazdag. Gyakorlatilag nincs koleszterin benne, de 12 mg fontos antioxidáns E-vitamint tartalmaz 100 grammonként.

Míg az aromás anyagok felelősek az olaj jellegzetes aromájáért, a többi anyag növeli a stabilitását. Antioxidánsokként megakadályozzák a szabadgyökök által okozott káros oxidációs folyamatokat, és fontos anyagai pozitív hatást gyakorolnak az egészségünkre. Kalóriáit tekintetve az olívaolajban grammonként 9 kcal van.

Mennyire egészséges az olívaolaj?

Az olívaolaj különösen egészséges, mert

  • védelmet nyújt a rák és a szívbetegségek ellen
  • csökkenti a nem kívánt LDL-koleszterinszintet és javítja az LDL- és a HDL- koleszterin közötti arányt
  • csökkenti a vérnyomást
  • pozitív hatást gyakorol a zsíranyagcserére
  • csökkenti a cukorbetegség veszélyét
  • segít megelőzni az érbetegségeket

Különösen nagy hatékonyságot mutatnak a legjobb minőségű olajok. Vannak hidegen sajtolt (extra natív és natív) olívaolajok, valamint azok, amelyeket gőz és vegyi anyagok hozzáadásával finomítanak. A hidegen sajtolt kifejezés nem hivatalos minősítés.

Négy különböző fokozat

Az Európai Közösség olyan iránymutatásokat dolgozott ki, amelyek szerint az olívaolajok négy különböző kategóriába sorolhatók a szabad zsírsavak aránya, az íz és a gyártási módszer szerint:

  • extra szűz olívaolaj
  • szűz olívaolaj
  • olívaolaj
  • olíva maradék olaj

Extra szűz olívaolaj

Ez a legjobb minőségű olaj, közvetlenül az olajbogyókból, tisztán mechanikus eszközökkel (hidegen) préselik. A szabad zsírsavak aránya nem haladhatja meg az 1 grammot 100 gramm olajban. Az íznek, illatnak és a színnek kifogástalannak kell lennie. Az olajat az ízek nagy változatossága jellemzi.

Szűz olívaolaj

A szűz olívaolajat is hideg préseléssel kapják. A zsírsavtartalom legfeljebb 2 gramm lehet 100 gramm olajban. Nagyon változatos íze van.

Olívaolaj

Ha a hideg sajtolással nyert olaj nem felel meg a natív olajok követelményeinek, gőzzel finomítják. Ezután csak a címkén csak az „olívaolaj” név szerepelhet. Az íz fokozásához natív olajokkal dúsítják, legfeljebb 1,5 gramm zsírsavat tartalmazhat 100 gramm olaj.

Olíva maradék olaj

A kisajtolt olívaolaj állítják elő az olívapogácsa-olajat, amelyet ilyen módon kell megjelölni. Ez az olaj nagyon enyhe ízű, és legfeljebb 1,5 gramm zsírsavat tartalmazhat 100 grammjában.

Melyiket válasszuk?

Az olívaolaj vásárlásakor nemcsak a minőségre kell odafigyelni, hanem a tárolás és feldolgozás során is ügyelni kell néhány dologra:

  • Természetes antioxidánsai miatt az olívaolaj hőstabilabb, mint a legtöbb más olaj. Az olívaolaj gyulladáspontja 180 fok, ezért bizonyos mértékig még sütésre is alkalmas.
  • Az olívaolajak sötét helyen, 10-16 fok közötti hőmérsékleten legalább 18 hónapig tárolhatók.
  • A hűtőszekrényben tárolt olívaolaj „pelyhesedik”. Bár ez nem okoz minőségi veszteséget, használat előtt szobahőmérsékleten kell tartani.
  • Olívaolaj vásárlásához: a jó olívaolaj felismerhető extrém frissességéről, fű, zöld paradicsom, vagy articsóka illata van.
  • A színe is fontos! Az olajnak aranysárga színűnek kell lennie, zöldes ragyogással.
  • A jó minőségű olívaolaj vékonyan folyós, a rossz olaj viszont matt és kevésbé viszkózus.

A bio olívaolaj nem mindig kap jobb minősítést a vizsgálatok során – még szennyező anyagokat is találtak némelyikben.

Olívaolaj a bőrre és a hajra

Az olívaolaj nem csak a konyhában népszerű. Az egészséges haj és szép bőr megőrzésére is alkalmas, ezért a kozmetikumok népszerű összetevője.

Vigyázat: a bőrgyógyászok óvnak attól, hogy zuhanyzás után nagyvonalúan használjuk az olívaolajat, mert túlságosan kiszáríthatja a bőrt. A kész kozmetikumokban az olívaolaj ezért általában alacsony koncentrációjú.

Az olívaolaj jót tesz a hajnak is. A tiszta olívaolaj segít, ha viszket a fejbőr, és csökkenti a korpát. Bár a dermatológusok megerősítik, hogy az olívaolaj simává és finomabbá teszi a hajat, rámutatnak arra, hogy ezt a hatást a későbbi samponos mosás megsemmisíti.

(Németből fordította: Koncz László)