Melegítő ételek, ezeket együk a téli hidegben!

A hideg téli időben nem csak a meleg ruházat akadályozza meg, hogy fázzunk. A kabát, sapka és sál persze kell, de másképpen is melegen tarthatjuk magunkat. A hagyományos kínai orvoslás szerint ugyanis vannak ún. melegítő ételek, amelyek belülről „fűtenek”. Nézzük, milyen ételeket együnk, és melyeket érdemes inkább elkerülni télen.

A hagyományos kínai orvoslás szerint vannak jinben és jangban gazdag élelmiszerek. Az előbbiek hűsítő hatásúak, és ezért különösen nyáron népszerűek. Ezek közé tartoznak a citrusfélék, valamint az uborka vagy a paradicsom. Télen viszont olyan, jangban gazdag élelmiszereket használunk, amelyek belsőleg melegítenek bennünket.

Belülről melegítő ételek

Mindegy, hogy hús, zöldség vagy ital, melegítő ételeket mindig találunk. A húsoknak, különösen a vörös húsoknak, mint például a sertéshús, a marhahús, a bárány vagy a vad, melegítő hatásuk van. Mindazonáltal nem szabad túl sokat enni belőlük, mert a nagy vöröshús-fogyasztás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Hús helyett együnk inkább halat. A következő fajták különösen melegítő hatásúak:

  • hering
  • tőkehal
  • lepényhal
  • tonhal

A zöldségek, különösen a zöldhagyma vagy a póréhagyma ajánlott. Emellett a téli zöldségfélék, pl. a cékla vagy a sütőtök is melegítő hatásúak.

A gyümölcsök közül válassza a szilvát, gránátalmát és kumquatot, de a gesztenyének, a mogyorónak és a diónak is van melegítő hatása.

Vigyázat: aki télen enyhén izzad, és magas vérnyomása van, ritkában egyen melegítő ételeket.

Tüzes fűszerek a hideg ellen

Különösen melegítő hatásúak azok az élelmiszerek, amelyeket megfelelő fűszerekkel készítettek. Téli hidegben különösen a következő fűszereknek ajánlottak:

  • ánizs
  • chili
  • curry
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • koriander
  • kömény
  • fahéj

Figyelem: akiknek hőhullámuk vagy magas vérnyomásuk és/vagy gyomorfájdalmuk van, az említett fűszereket csak kis mennyiségben fogyasszák.

Fontos az elkészítés

A hagyományos kínai orvoslás szerint nemcsak maga az élelmiszer, hanem annak elkészítése is fontos. Állítólag az étel annál több energiát tárol, minél hosszabb ideig főzzük. A főzött, sült, párolt vagy dinsztelt ételeket ezért télen a nyers ételek elé kell helyezni. Míg nyáron a ropogós salátákat szeretjük, télen különösen kellemesnek találjuk az egytálételeket és a leveseket.

Aki gyakran fázik, a lehető leggyakrabban fogyasszon meleg ételt. A reggeli hideg gabonapehely helyett például váltson meleg zabpehelyre, vagy legalább pirított kenyérre. Délben saláta helyett fogyasszon sült salátát, és este forró leves vagy meleg egytálétel ajánlott.

Italválasztás

Az italok, különösen a frissen főzött teák biztosítják, hogy igazán melegünk legyen. De vigyázat: első pillantásra minden tea melegnek tűnik, de ez nem így van! A fűszeres teák, mint az ánizs-, édeskömény-, gyömbér-, kardamom-, kömény-, szegfűszeg- vagy fahéjtea melegítő hatású. A kávé és a vörösbor is melegít, mindkettőt azonban csak mértékkel szabad fogyasztani.

Mit kerüljünk télen?

Ha télen fázik, kerülje a hűsítő hatású élelmiszereket, például az alábbiakat:

  • trópusi gyümölcsök, pl. citrom, narancs, ananász vagy kivi
  • nyers ételek, mint a paradicsom, uborka, jégsaláta, brokkoli és karfiol
  • tejtermékek, mint a joghurt és friss sajt
  • vörös-, zöld és fekete teák, valamint a kamillatea

A helyes egyensúly

A fentiek nem jelentik azt, hogy le kell mondani a hűsítő élelmiszerekről. Fontos azonban, hogy az ételeket helyesen kombináljuk: ne csak egy salátát egyen esténként, hanem a salátát köretként adja sült húshoz vagy sült halhoz. Így könnyen megtalálható a helyes egyensúly a hűtő és melegítő hatású élelmiszerek között.

A hideg kéz és a hideg láb a hagyományos kínai orvoslásban az energiaelzáródás következménye. Ennek feloldására többször egyen melegítő hatású élelmiszereket, és menjen sétálni, mozogni, az is segít!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hideg ellen melegen ajánljuk!