Gyerekeknek: naponta legalább egy óra mozgás

A mozgás, a fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészséghez. A gyermekek általában szeretnek mozogni, szívesen vesznek részt mozgást igénylő játékokban és sportban. Legalábbis így volt ez, mióta világ a világ, mostanában azonban – az egyre több túlsúlyos gyermek korában – már nem is olyan könnyű elvonni a gyerekeket a tv vagy a számítógép elől, rábírva őket egy kis mozgásra. Pedig a legújabb szakértői ajánlások szerint a gyerekeknek legalább napi egy óra mozgásra van szükségük.

Az Egyesült Államok egyik meghatározó szerepet betöltő kormányhivatala, a Centers for Disease Control and Prevention szakértői testületet állított fel a gyermekek fizikai aktivitásával kapcsolatos ajánlások kidolgozására. A szakértők 850, e témába vágó tanulmányt elemezve úgy találták, hogy a ma uralkodó felfogás 30-45 percben szabja meg a gyermekeknek ajánlott mozgás időtartamát. A testület azonban jónak látta felemelni ezt az ajánlást 60 percre.

A szakértői bizottság társelnöke, dr. Williams Strong georgiai professzor hangsúlyozta: az ajánlott egy óra többféle tevékenységből is összeállhat, nem feltétlenül egyféle sporthoz vagy más fizikai mozgáshoz kell kötődnie. A gyermekeknek egyaránt előnyös a séta, a kötélhúzás vagy a versenyportok űzése.

A kérdésnek Amerikában azért szentelnek különös figyelmet, mert míg 1991-ben még a középiskolások 42%-a vett részt külön iskolai sportfoglalkozásokon, 2001-re ez az arány már 32%-ra csökkent. Eközben az amerikai kisgyerekek és kamaszok közül egyre több a túlsúlyos. (Sajnos Magyarországon is hasonló irányzat figyelhető meg – A szerk.)