Vakbélgyulladás: ismerjük fel a tüneteket

A vakbélgyulladás vagy appendicitis a féregnyúlvány gyulladása. A vakbélgyulladás kifejezés bár általános, de valójában nem találó, mivel a gyulladás csak a féregnyúlványra korlátozódik, amely a vakbélhez kapcsolódik. Mi okozza ennek a féregnyúlványnak a gyulladását, hogyan lehet felismerni az appendicitis tüneteit, és mit kell tenni az első jeleknél?

A féregnyúlvány a vakbél elején található, átmérője körülbelül egy centiméter. Ez a szűk „csatlakozás” mechanikusan bezáródhat, általában az alábbiak miatt:

  • megkeményedett székletdarabok
  • cseresznye- vagy más gyümölcsmag, vagy idegen test
  • férgek
  • régi hegek
  • lenövés, letapadás

A bél többi részének gyulladása, mandulagyulladás, influenza, kanyaró vagy skarlát miatt a baktériumok a vér útján is bejuthatnak a féregnyúlványba. A gyulladás miatt a szövet megduzzad és a nyúlvány elzáródik, emiatt a váladékok megrekednek, a baktériumok felhalmozódnak, ami heves reakcióhoz vezet, mivel a függelék nem az emésztést szolgálja, hanem a fertőzés elleni védekező szerv.

A tünetek felismerése

A vakbélgyulladás gyakran tipikus tüneteket okoz, de mivel ezek nem mindig fordulnak elő, a gyulladást gyakran nem könnyű felismerni. A tünetek 12-24 óra alatt alakulnak ki. Klasszikusan a következő tünetek jelentkeznek:

  • Először fájni kezd a köldöktájék vagy felette, ami általában az első jel.
  • Ezek a hasi fájdalmak néhány órán belül eltolódnak a jobb alsó hasba, a hasfal feszül.
  • A fellépő fájdalom kihat a járásra is, az érintettek a jobb lábukat kissé húzzák.
  • A jobb lábon ugrálás vagy a jobb láb felhúzása fájdalmat okozhat – ez gyakran jelentheti az első tesztet.
  • Hányinger is jelentkezik, ami gyakran hányással és étvágytalansággal társul.
  • Az úgynevezett McBurney-ponton (a köldök és a jobb csípő között) lokális hashártya-gyulladás jelei mutatkoznak. Még a könnyű érintés is nagyon fájdalmas.
  • Gyakran jelentkezik láz is.
  • Időnként a béltevékenység korlátozott.

Gyanú esetén azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen rögtön kórházba. Sok esetben ugyanis gyors operációra van szükség. A további tisztázásig nem szabad enni, mivel ez súlyosbíthatja a tüneteket.

A vakbélgyulladás diagnosztizálása

Az akut vakbélgyulladás diagnózisa a kórtörténet és a fizikai vizsgálat alapján történik. Noha a fent leírt tünetek gyakran egyértelmű jelzéseket adnak, sokszor ettől eltérő folyamatok is létezhetnek, különösen gyermekeknél, terhes nőknél és idős embereknél. Még a tapasztalt orvos számára is nagyon nehéz felismerni a vakbélgyulladást. Az orvos által végzett vizsgálat során gyakran a következő tünetek állapíthatók meg:

  • A sztetoszkóppal hallható bélhangok halkabbak, mint a normál esetben.
  • Ha láz is van, ennek különbsége a hónalj és a végbél között több mint 0,8 fok.
  • A has tapintásakor és a végbél vizsgálatánál nyomásra fájdalom jelentkezik. Ilyen fájdalom gyakran akkor is előfordul, ha nyomást gyakorolnak a has bal alsó részének egy adott pontjára.
  • A vérkép gyakran a gyulladás jeleit mutatja.
  • Ultrahangos vizsgálat során a gyulladt féregnyúlvány gyakran látható, bizonyos esetekben számítógépes tomográfia (CT) szükséges lehet.
  • Gyermekeknél hasmenés, magas láz, étvágytalanság és általános állapotromlás tapasztalható.
  • Idős betegeknél a tünetek gyengébbek, de gyorsabb lefolyásúak lehetnek.
  • Terhesség alatt a vakbél helyzete megváltozik, úgyhogy a fájdalom atipikus lehet.

Ezekkel a vizsgálatokkal az orvos általában meghatározhatja, hogy valóban vakbélgyulladásról, vagy csak (ártalmatlan) vakbélizgalomról van szó.

Más betegségek kizárása

Egyéb, a vakbélgyulladáshoz hasonló tünetei vannak a gasztrointesztinális influenzának hasmenéssel, epehólyag-gyulladásnak, epekőnek, a Crohn-betegségnek és vesekólikának.

Nőknél a vakbélgyulladáshoz hasonló tüneteket a petevezeték-gyulladás, a méhen kívüli terhesség, ciszták és ovuláció idején fellépő fájdalom okozhatja. Ezért nőknél a nőgyógyászati betegséget megfelelő vizsgálatokkal ki kell zárni.

Gyermekeknél a has nyirokcsomóinak gyulladása vagy rekeszizom tájéki tüdőgyulladás szimulálhatja a vakbélgyulladást.

Komplikáció

A vakbélgyulladás legsúlyosabb szövődménye a gennyes váladék kiáramlása a féregnyúlványból a hasüregbe. A áttörés pillanatában az érintett személy megkönnyebbülést érezhet, de a fájdalom gyorsan növekszik. A baktériumok szétterjedése a hasüregben hashártya-gyulladáshoz vezethet, és ez a beteg életét súlyosan veszélyezteti. Ezt a komplikációt az időben történő kezelés (általában műtét) megelőzheti.

Műtét nélküli konzervatív kezelés alkalmazható szubakut vakbélgyulladáskor, vagyis enyhe vakbélgyulladás esetén. Az érintett személy számára ez ágyban fekvést, koplalást, antibiotikumok szedését, laboratóriumi ellenőrzést és ismételt vizsgálatokat jelent.

Szövődmények

A szövődmény nélküli vakbélműtét gyorsan gyógyul. Egyes esetekben azonban néhány évvel a műtét után összenövések alakulhatnak ki a műtéti területen, ami ezután mechanikus bélelzáródáshoz vezethet. Néhány nappal a műtét után előfordulhat tályog, vagyis genny-gyülem a hasfalban vagy a hasüregben.

Ha a vakbélgyulladást nem kezelték és magától elmúlt, a következménye hegesedés és összenövés lehet, ami elősegíthet egy újabb vakbélgyulladást vagy akár bélelzáródást is.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mikor vészjelzés az alhasi fájdalom?