Ezerarcú hang: infra, ultra és társaik (1.)

A fizikakönyvek szerint a hang mechanikai hullám; valamely folytonos, rugalmas közegben kialakuló mechanikai zavarási állapot továbbterjedése. Ugyanakkor a hang az élővilág legfontosabb információinak közvetítője, kommunikációs eszköz az állatvilágban és az embereknél.

S persze a hang elrettentő önvédelmi és támadó eszközként is beválhat szükség esetén. Végül Vangelis olvasatában: „Az egész világ egy hang, és a hang kreálja a világot.”

A hallás az az érzék, amely utunkon legtovább elkísér: elsőként fejlődik ki az anyaméhben, s a halál folyamatában utolsóként szűnik meg. Tibetben, Nepálban és Indiában úgy gondolják, hogy a kozmosz, az Istenek és az emberek hangból keletkeztek. Valamiképpen mindannyian hangok vagyunk.

Ha a testet alapjában hangok tapasztják össze (ahogy a bölcsek állítják), akkor betegség esetén egyes hangok bizonyára kiestek a dallamból. Újra kell hangolódnunk.

A különféle kultúrákban már évezredek óta használnak spirituális, gyógyító, illetve önmegvalósító céllal bizonyos mondatokat, szavakat vagy hangokat. Ezeket halkan vagy hangosan ismételgetik, kántálják, éneklik egyedül vagy kórusban: gondoljunk a gregorián énekekre vagy a sámánok dobbal kísért éneklésére stb.

A hinduk úgynevezett teremtés ősmantrája a legismertebb: ez az AUM vagy OM. A jógik ennek többszöri ismétlésével, zümmögtetésével a világegyetemet átható folytonos rezgést, erőt vélik megjeleníteni és ezt erősítik fel testükben.

De ha a magyar „hang” szót kiejtjük – amely ugyan nem szerepel a Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó között, mégis igazán kifejező –, olyan érzés fog el, mintha megpendítenénk egy húrt, ami utána magától tovább rezeg a lelkünkben…

Tehát önmagának a hangnak is van születése, története, misztikája, nem csak a hangokból alkotott hangsoroknak, összhangzásnak: vagyis a zenének.

A hang hatalma

Egyes ősi civilizációk nemcsak ismerték a hang varázslatos hatását, hanem manipulációra is használták. Például a maják egyes épületeikben szokatlan, gyakran pszichedelikus akusztikával fokozták a különleges labdajátékok halálos élményét. Labdajátékuk legnagyobb pályáját ördögi pontossággal alakították ki. Az épületek szerkezete az egykori uralkodók és főpapok számára lehetővé tette, hogy suttogó hangjuk felerősödve akár mindenkihez eljusson.

A különleges akusztika hátborzongató hatással járt: a falak az egyszerű labdapattanást is négyszer verték vissza, és az elhaló visszhang állítólag a csörgőkígyó hangjára hasonlított. A játékosok számára pedig lassan megszűnt a külvilág, és a hallucináció – az alkalmazott drogoknak is köszönhetően – a tökéletességig fokozódott. A labdajáték hangjával akár magát az alvilág urát is felkelthették a legenda szerint.
A kegyetlen játék a vesztes csapat rituális feláldozásával fejeződött be.

A hang mint fegyver

Az akusztikus fegyverek kiválóan alkalmasak arra, hogy adott tömeget egy meghatározott területről eltávolítsanak, vagy biztonságos zónát alakítsanak ki két szemben álló fél, illetve a saját csapatok és a felzúdult tömeg között.

Alkalmazásukkal

  1. megfelelő biztonságos távolságot lehet tartani a katonák és a tömeg – a köveket dobálók – között;
  2. a saját csapatok anélkül tudnak hatékonyan fellépni, hogy önmagukat veszélyeztetnék;
  3. nem szennyeződik az adott terület, éppen ezért az alkalmazásukat követő mentesítés sem válik szükségessé.

A hallható hangtartományban végzett kísérletekkel azt is kimutatták, hogy bizonyos hangok nehezítik a gondolkodást, és gyakorta okoznak álmosságot: akár álló helyzetben elaludhat tőlük valaki. Ilyen zavarkeltő eszközök a hangszórók, megafonok, szirénák, zajkeltők, zajgenerátorok stb.

Az infrahang

Az emberi fül csak a 20 és 20 ezer Hz közötti hangok érzékelésére alkalmas. Az ennél alacsonyabb frekvenciájú hangokat infrahangoknak nevezik. Fülünkkel nem halljuk őket, az alacsony frekvenciájú hangok mégis hatnak ránk.

Nagy valószínűséggel a szellemlátások és kísértethistóriák hátterében az ember számára hallhatatlan, alacsony frekvenciájú hangok állnak. Brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy a szellemtörténetek helyszínei közül többnél is infrahangok mérhetők.

Az infrahangok megbabonázó hatása persze korántsem új felfedezés. A templomok orgonasípjai infrahangjaikkal már 2-300 évvel ezelőtt is képesek voltak megbabonázni az embereket.

Elefánt, bálna

De nem csak az egyház, az állatvilág is használ infrahangokat. Az elefánt képes 0,1 Hz-es hangokat is érzékelni. Ezzel a képességgel az elefántok az esővel járó hangokat könnyen meghallhatják. A zivatarok nagyon erős infrahangokat keltenek, amelyeket az elefántok jóval az emberek előtt észlelhetnek.

Az elefántok infrahangok kibocsátására is képesek. Mivel az infrahang messzire terjed, az elefántok infrahanggal „beszélgethetnek” a csorda távoli tagjaival.

Egy másik gigantikus emlősről, a kék bálnáról szintén bebizonyították, hogy infrahangokkal is képes kommunikálni. Az alacsony frekvenciájú hanghullámok a vízben könnyen terjednek, így a kék bálnák állandó kapcsolatot tarthatnak fönn tőlük több száz, olykor több ezer kilométerre úszkáló társaikkal.

A víz alatti világ különleges kommunikációjára óriási veszélyt jelent a hajók, tengeralattjárók, mélytengeri fúrások által kibocsátott zajszennyezés, ami különféle eredetű infrahangokkal, akusztikus szmoggal árasztja el az óceánok vizeit.

Egyes feltételezések szerint bizonyos bálnafajok infrahang „üvöltésekkel” kábítják el kedvelt táplálékukat, az óriás tintahalat. Talán ez adta az ötletet ahhoz, hogy infrahang hullámokat alkalmazzanak a fegyverkezésben.

Az infrahang tartományban működő akusztikus eszközök szintén akusztikus nyomáshullámot idéznek elő.

Az infrahangnak fegyverként való alkalmazásában az emberi szervezetre gyakorolt hatásain túlmenően döntő szerepet játszik két igen fontos tulajdonsága is.

  1. Bármely közegben (légkör, víz, talaj) kevésbé csillapodnak, ezáltal nagy távolságra (akár több száz kilométerre is) terjednek.
  2. Az alacsony frekvenciának köszönhetően az infrahang terjedését nagyon bonyolult meggátolni, könnyen át tud hatolni akár szilárd építmények falain is.

Élettani hatások

A nagyon alacsony frekvenciájú (Very Low Frequency – VLF), magas intenzitású hangok élettani hatása:

  • dezorientálják, megzavarják, megrémítik a célszemélyeket;
  • nyugtalanságot, rossz közérzetet, szédülést, egyensúlyvesztést idéznek elő;
  • gátolják az érzékszervek funkcióit; fejfájást, émelygést, hányingert és bélgörcsöt okozhatnak;
  • esetenként a „besugárzott” személyek lélegzetvétele akadozóvá válhat, félelemérzetük támadhat; egyeseknek epilepsziás rohamai lehetnek.

Különösen veszélyes a nagy teljesítményű, 7 Hz-es infrahang. Az ilyen frekvenciájú hanggal besugárzott személynél a mentális tevékenység és a pontos munka egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Egyes irodalmi adatok szerint hatására az ember belső szervei rezgésbe jöhetnek. A nagy energiájú infrahang hatására súlyos belső sérülések is felléphetnek, egyes belső szervek akár le is szakadhatnak.

Természetesen az infrahang önmagában se nem rossz, se nem jó: hasonlóan az atomenergiához.

A drasztikus biológiai hatású jelenségek, folyamatok mindig is a hadászati és űrkutatások homlokterében álltak, s a kutatási eredmények késleltetett fázisban hasznosulnak mindennapjainkban.
Az infrahangnak is több arca létezik: gyógyítani is képes.

Szonoterápia

Nagy Lajos magyar természetgyógyász-feltaláló mégsem hadászati kutatások eredményeiből, hanem a tibeti hangtálak gyógyító rezgéseiből indult ki, amikor a 80-as években megalkotta azt a készüléket, amely speciális infrahangrezgéseket bocsát ki, és amellyel áttörő sikereket értek el az érszűkület gyógyításában.

A szonoterápia lényege: a készülék infrahanghatással tisztítja az érfalakat, s egy idő után lehetővé teszi a vér zavartalan keringését. Az érintett testrészeket tapadókorongokkal kötik össze a számítógéppel, amely a megfelelő hanghatást előállítva tisztítja az érfalakat. Ez nem okoz fájdalmat, és 15-20 percig tart. A teljes kúra 60 kezelésből áll, de már az első 20 után látványosak az eredmények.

A módszer hatásosságát hollandiai, belgiumi, németországi, thaiföldi, kanadai egyetemi és magánklinikákon is vizsgálták; illetve alkalmazzák is. Több tízezer beteget kezeltek már Nagy Lajos módszerével: a statisztikák szerint 80-85 százalékuk állapota javult.

A magas vérnyomás sok esetben normalizálódik. A szívkoszorúér-elmeszesedésben szenvedők terhelhetőbbé válnak. A végtagi érszűkületesek járástávolsága kilométerekre hosszabbodik; izomgörcseik megszűnnek, lábuk, kezük átmelegszik. A cukorbetegeknél fellépő hajszálérszűkület is javul az infrahang hatására. Gyakran évek óta nem gyógyuló sebek, fekélyek szűnnek meg néhány hónap alatt. Rendszeresen előfordul, hogy amputációra ítélt lábban indul be újból a keringés, és elmaradhat a műtéti beavatkozás.

A kezelésről tudni kell, hogy az érszűkületi megbetegedéseknek nem mindegyik fázisában eredményes. Sajnos a szonoterápia sem segít a késői szakaszokban, például akkor, ha már elkezdődött az üszkösödés.

Míg az infrahang a hangok királynője, a hangok spektrumának másik szélsősége, az ultrahang szinte maga a megtestesült Hadisten.

(Folytatjuk)

Hajduné Fábián Julianna