A nagyszülő mint veszélyforrás

Azok a gyerekek, akikre rendszeresen nagyszüleik vigyáznak, nagyobb eséllyel híznak el – állapította meg egy brit vizsgálat. Ha a gyermek egész nap nagyszülőjével volt, 34%-kal nagyobb esélye volt a túlsúlyosságra.

A vizsgálatban a Millennium Cohort Study adatait használták fel, amely olyan 9 hónapos-3 éves gyerekek egészségét vizsgálta, akik 2000 és 2001 között születtek az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban az iskolába még nem járó gyermekek negyedrésze túlsúlyos vagy elhízott. 12 000 gyerek adatainak elemzése azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akikre „részmunkaidőben” a nagyszülők vigyáztak, 15%-kal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak, mint a csak szüleik által felügyelt gyerekek. Ha a gyermek egész nap nagyszülőjével volt, már 34%-kal volt nagyobb az esély a túlsúlyosságra.

A bébiszitter „nem hizlal”

A további elemzés, amely figyelembe vette a családok szocioökonómiai státuszát is, finomította a képet: az elhízás veszélyét a nagyszülői felügyelet csak a legkiváltságosabb csoportokban növelte, vagyis azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja magas pozíciót töltött be a munkahelyén, vagy egyetemi fokozattal rendelkezett, és a partnerével élt együtt.

A túlsúlyosság veszélye akkor is nagyobb volt, ha informálisan más rokonok vagy barátok vigyáztak a gyerekre egész nap, ha azonban bébiszitter volt a gyermekkel vagy gyermekközösségben volt, akkor nem hízott el.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy a szülők, ha maguk nem tudnak a gyermekkel lenni, a nagyszülői felügyeletet tartják a legjobb megoldásnak. Ezt a fenti eredmények sem kérdőjelezik meg, azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagyszülőket fel kell világosítani az egészséges táplálkozás alapjairól és fontosságáról.

(Forrás: A nagyszülő, mint veszélyforrás)