2020-ra 10 japánból 9 szemüveges lesz

Japán orvosok egészségügyi felmérése szerint az ottani lakosság 90 százaléka 2020-ra egész életén át szemüveg viselésére kényszerül majd. Bár a magyarok látásromlása egyelőre nem olyan erős mértékű, mint a japánoké, a tendencia a hazai lakosság körében is hasonló.

Valamikor ritkaságnak számított a szemüveges óvodás, kisiskolás, mostanában pedig már nagyon gyakori ilyen fiatal korban is a szemüvegviselés. A fiatal generációk egyre korábbi látásromlásának pontos okait az orvosok még nem ismerik, de tény, hogy egyre több újszülött fénytörési hibával a szemében jön a világra. Másoknál a szemelváltozások csak egy-kétéves kor körül észlelhetők. E látáshibákban minden bizonnyal a genetikai tényezőknek is jelentős szerepük lehet. Az alsó és felső tagozatos gyerekek között feltűnően sok a rövidlátó.

Egyes kutatók úgy gondolják: a rövidlátás szinte általánossá válásának oka lehet, hogy a civilizált világban már kora gyermekkortól szemünkkel általában közelre fókuszálunk. Így olvassuk a könyvet, írunk, nézzük a monitort vagy a tévé képernyőjét. A távolra néző képességet viszonylag ritkán használjuk, így az meggyengül.

Fénytörési hiba – látástorzulás

A távollátást a szemorvos már néhány hónapos korban felismeri. Egyéves kor körül szemmel is jól látható már a legjellemzőbb tünet, a kancsalság. Érdemes már ebben a korban a szemorvos segítségét kérni, mert a rövidlátás a kisgyermekkorban pár éven át viselt szemüveggel jól korrigálható.

A rövidlátóknál nehezebb a helyzet, mert náluk nem csak a szem fénytörési hibája okozza a látástorzulást. Előfordul, hogy rossz a szemgolyó vérellátása, gyenge a kötőszövetének állaga, vagy a szem külső kötőszöveti burkának növekedésével nem tart lépést az ér- és az ideghártyáé. Gyakori, hogy a kötőszövet gyengesége vagy egyéb betegségei a test más kötőszöveteinek elváltozásával járnak együtt. Mostanában sajnos egyre több a látáshibások között az erősen rövidlátó, akinek sokdioptriás, vastag szemüveglencsére van szüksége.

Vakságot okozó fertőzés

Korosztályonként más-másfajta szembetegség a gyakoribb. A gyerekeknél például viszonylag gyakori a veleszületett szürke hályog. Az örökletes tényezők mellett ebben szerepe lehet az anya terhesség alatti (annak első három hónapjában elszenvedett) vírusfertőzésének. Ilyen veszélyt rejthet például a rubeola, a gyermekbénulás vagy a mumpszfertőzés. Kisgyermekkorban gyakran előfordulhatnak szembalesetek is, hiszen az apróságokban még nem alakult ki a veszélyérzet. Hegyes, balesetveszélyes tárgyakkal játszanak, hadonásznak egymás szeme előtt. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak tiltani kellene az utcán, a játszótéren való evést, majszolást. Gyakran a mosatlan kézről kerülnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek később vakságot is okozhatnak. A fertőzésnek kezdetben nincsenek tünetei, a kórokozók minden külső jel nélkül szaporodnak el a test erekkel gazdagon ellátott tájain, így a szem belsejében is. A jól észlelhető tünetek csupán a fertőzés után négy-öt évvel jelentkeznek, ekkor azonban már szinte mindig késő, mert csak a súlyos szemkárosodás ténye diagnosztizálható.

A szürke hályog levétele rutinműtét

Az idősek leggyakoribb szembetegségei a szürke és a zöld hályog, illetve a sárga folt kóros elváltozása. Míg a szürke hályog eltávolítása ma már az egynapos sebészeten is elvégezhető rutinműtét, addig a zöld hályog gyógyítására sokkal kisebb az esély. Gyógyszerekkel javulhat ugyan a beteg állapota, de véglegesen nem gyógyítható. A sárgafolt-elváltozás oka eddig ismeretlen. Műtéttel, gyógyszeres kezeléssel néha sikerül javítani a beteg állapotán, máskor viszont elkerülhetetlen a vakság. Noha a teljes szemgolyó transzplantációja (éppen a látószerv összetett, idegekben, erekben gazdag volta miatt) még utópia, részleges beültetéseket végeznek már. Pótolnak érzékelő sejteket, szaruhártyát és a sérült ideghártya sejtjeit egyaránt.

(lóránth)

A szerkesztő kiegészítése:
A látás javítására – életkortól függetlenül – többféle természetes módszer is kínálkozik, amelyekről rendszeresen írunk a Natúrsziget portálon. Ilyen például a szem körüli akupunktúrás pontok masszázsán alapuló kínai szemtorna, amit néhány perc alatt bárki megtanulhat, és a földrésznyi ország iskoláiban az órák megkezdése előtt együtt végzik a gyerekek minden reggel. Nem feleslegesen, hisz sokkal kevesebb köztük a szemüveges, mint a korábbi években. A részletekről l. Gyógymódkeresőnket.

Szinte minden szemprobléma javítható vagy teljes egészében orvosolható a Bates-módszeren alapuló, ugyancsak egyszerűen elsajátítható látástréninggel, amelyről a téma legavatottabb magyarországi szakértője, egyben életmód-tanácsadónk Vén Péter portálunkon rendszeresen megjelenő cikkeiben is olvashatnak.