Eső után – szúnyog!

Az elmúlt hetek esővel, árvízzel, belvízzel sújtott időszaka kedvezett a szúnyogok elszaporodásának, és szinte lehetetlenné tette a lárvák irtását. Mit tehetünk szúnyogcsípés ellen?

„Megfogtam egy szúnyogot,
nagyobb volt egy lónál….”

(magyar népdal)

Az idén sokkal többen vannak!A csípés zavaró azoknak, akik sokat tartózkodnak a szabadban vagy éppen nyaralnának, levegőznének. A felnőttek, a gyerekek, a csecsemők számára pedig több mint kellemetlen a fájdalmasra növekedett duzzanat, különösen, ha a csípés helye nehezen gyógyul.

A szúnyogártalmak ellen többféle védekezés létezik. Szakmai körökben viták folynak arról, hogy mely szúnyogirtási forma felel meg leginkább a környezettudatos követelményeknek, az EU szabványai milyen megkötéseket, előírásokat tartalmaznak. Amikor azonban megcsíp bennünket a szúnyog, akkor úgy gondoljuk, hogy mindegy mivel, csak gyorsan, hatásosan szabaduljunk meg a kellemetlen vérszívók támadásától.

Mit tehetünk a szúnyogcsípés elkerülésére?

A lakásunk ablakaira, esetleg az ajtóra is szereljünk szúnyoghálót. Különösen fontos ez akkor, ha víz közelében lakunk. Aki ezt nem teheti meg, egy sűrű szövésű textília felszerelésével is védekezhet. A lényeg, hogy a szúnyog ne tudjon bejutni a lakótérbe.

Aki családi házban lakik, igyekezzen a nyitott esővíztározókat, hordókat, öntöző edényeket lefedve vagy kiürítve tartani. A pocsolyákat érdemes feltölteni homokkal, földdel. Régebbi időkben petróleumot permeteztek a pangó vizek felületére, így védekeztek a szúnyoglárvák szaporodása ellen.

A szúnyogok nem kedvelik a füstöt, ez jó hír akkor, ha távol akarjuk tartani őket. Gyújtsunk biztonságos körülmények között fáklyát, füstölőket, ha az esti órákban a szabadban tartózkodunk. Teljesen megszüntetni nyilván nem fogjuk tudni a kellemetlenségeket, de ideig-óráig mérsékelhetjük azt.

Ezek illatát nem szeretik a vérszívókSokféle szúnyogriasztót is vásárolhatunk. Használatuk esetén – főként, ahol kisgyerek él – igyekezzünk a ruházatra juttatni a riasztószert, közvetlen bőrre téve esetleg irritáló lehet.

Szúnyogriasztó illóolajok, gyógynövények

Aki végképp nem tudja vagy nem akarja használni a megvásárolható és forgalmazott riasztókat, annak az alábbi illóolajok és gyógynövények olajos, alkoholos vagy vizes kivonatai segíthetnek. A vérszívók nem kedvelik ezeket, mert megtévesztik a szaglásukat. A citrusfélék (a citrom minden fajtája, narancsok), a szegfűszeg, az eukaliptuszfélék, a kámfor, a borsmenta, a levendula, a rozmaring, a citromfű, különösen az indiai citromfű illata hatásos. Megfigyelték továbbá a kevéssé ismert cédrus és a pálmarózsa riasztó hatását is.

Az illatokat vagy azok kombinációját így használhatjuk: a keverékeket a ház bejárata vagy az ablak, ajtó elé függesztve tartsuk, géz, esetleg esztétikus vászonzacskóba, tülldarabba csomagolva (narancshéj, citromhéj, szegfűszeg eukaliptusszal, indiai citromfűvel). Nálam bevált szer az indiai citromfű, levendula és borsmenta illóolaj keveréke, mert nemcsak a szúnyogokat, hanem – ideig-óráig – a nyáron tolakodóan szemtelen legyeket is távolt tudja tartani. A citrom és narancs héját ne dobjuk el, tűzdeljük meg szegfűszeggel, és akasszuk fel az ablak, ajtó elé. Népi módszer az ecettel hígított vizestálak vagy ecettel átitatott vászondarab ablakpárkányra, kerti asztalra helyezése.

A „vadászterület” megóvása, a viszketés enyhítése

A szúnyogok a verejtékben lévő tejsav és a légzéssel távozó szén-dioxid alapján keresik áldozataikat. Lehetőség szerint kerüljük az édes vagy édeskés illatú dezodorok, parfümök használatát, és a hajzselék, hajlakkok kevésbé illatos változatát használjuk. Legtöbb esetben a kézen, kézfejen, lábszáron, arcon csípnek meg bennünket, ezért elsősorban e testterületeket próbáljuk megóvni.

A sokoldalú orbáncfűA védekezés ellenére előfordul, hogy a szúnyog megcsíp bennünket, gyermekünket. Néhány gyógynövény felhasználásával enyhíthetjük a csípés fájdalmát. A szabadban mindig találunk útifüvet, ezért legkézenfekvőbb, ha levelével azonnal bedörzsöljük a csípés helyét. Később borogatásként használhatjuk az útifű levelét, mivel e növény sok kalciumot is tartalmaz, így nagyon hatásosan csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot is. Jót tesz a svédcsepp használata is, de összetevői közül bármelyik gyógynövény alkoholos vagy vizes kivonata is hatásos lehet. Ilyen a citromfű, benedekfű bedörzsölés, borogatás formájában. 1:3 (gyógynövény és víz) arányban készíthetünk borogatást akár a svédcseppből, akár a felsorolt növények alkoholos kivonatából.

Amikor a csípés körül óriási méretű a duzzanat, segíthet a boróka bogyójából készített erős alkoholos kivonttal történő kezelés, amit borsmentával, apróbojtorján, diólevél vizes kivonatával egészíthetünk ki. A becsomósodott duzzanatot a boróka kivonata segít puhítani, lehúzni, az apróbojtorján hatóanyagaival hűsít, összehúz, a borsmenta fájdalmat csillapít, gyulladást csökkent, a diólevél pedig erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít.

A Szent János olaj, más néven orbáncfű olaj azonnali segítséget nyújt a szúnyogcsípés ellen. Közvetlenül a csípés helyére kenhetjük, akár több napon át, a teljes gyógyulásig.

Csípésmentes, szép nyarat kíván minden kedves olvasónak:

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Életmód-tanácsadás

Németh Imréné Éva tanfolyama:
Gyógynövényismeret – kezdő, Budapest: július 10.