Az élet sói dr. Schüsslertől

Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos fejlesztette ki 1873-ban azt a só-terápiát, mellyel a szervezetben jelen lévő 12-féle esszenciális só sejtszintű információs hatását, hiányállapot esetén energetikailag, az információ szintjén pótolni lehet. A homeopátiás eljárás elvén (hígításos módszerrel előállított információs tartalom, fizikai alkotó nélkül) alapuló technikával létrehozta az ún. Schüssler-féle só szereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának ingerterápiával való biokémiai megszüntetését, illetve az anyagcsere-egyensúly visszaállítását segítik elő.

A 12 funkcionális só felfedezése után még több ásványi sót felfedeztek a szervezeten belül, ezek azonban, hatásukat tekintve, csak kiegészítő ásványok.

A Schüssler-só készítmények 0,25 gramm/tabletta formájában, D3, D6, D12 potenciában kaphatók, s a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. A sejtek annyit vesznek magukhoz a só-biológiai információból, amennyi az egyensúlyuk visszaállításához szükséges.

A Schüssler-só tabletták tejcukrot tartalmaznak, ezért a tejcukor érzékenységben, allergiában szenvedők a Schüssler-só készítményeket nem használhatják! Egyszerre 4-féle Schüssler-só készítménynél többet nem célszerű alkalmazni.

A komplementer medicina, a különböző természetgyógyászati gyógymódok és alkalmazások (pl. Schüssler-só terápia) az egyén számára szükséges medicinális terápiát, kezelést, diagnosztikát soha nem helyettesítő, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!

A 12-féle Schüssler-só és hatásaik

1. CALCIUM FLUORATUM (CaF2 – folypát, kalcium-fluorid): megerősíti, feszessé teszi az izmokat, inakat, szalagokat és az elasztikus szöveteket. Fekélyek kiegészítő kezelése.

2. CALCIUM PHOSPHORICUM (CaHPO4 * 2H2O – foszforsavas mész, kalcium-foszfatáz): tápláló, növekedést elősegítő és roboráló szer, táplálja az idegeket. Vérszegénység, tüdőproblémák, menstruációs panaszok, csont és fogbetegségek esetén ajánlott.

3. FERRUM PHOSPHORICUM (FePO4 * 4H2O – vas-foszfát): elsősegélyszer, lázas, fájdalommal járó állapotokban és sebek, vérzések, zúzódások esetén, fájdalmas heveny gyomorhurut és hányás, lázzal járó nyári hasmenés idején hatékony.

4. KALIUM CHLORATUM (KCl – kálium-klorid): méregtelenítő szer, segít a salakanyag kiürítésében, feloldja a kötőszöveti pangásokat, hurutos gyulladások váladékait. Főleg a szem-, orr-, torokbetegségekben, tüdő-, hörgő- és mellhártyagyulladásban, oltási károsodások és égés esetén használatos.

5. KALIUM PHOSPHORICUM (KH2PO4 – kálium-foszfát): a legfontosabb idegrendszeri Schüssler só, szívritmuszavaroknál, alvászavarokban, kimerültségben, depresszióban, izomgyengeség, vérzések, bénulások, üszkösödés esetén hatásos.

6. KALIUM SULFURICUM (K2SO4 – kálium-szulfát): anyagcsere szabályzó, a bőr és nyálkahártya (orr, torok, fül, hörgő, kötőhártya) gyulladásait, sérüléseit gyógyítja. A méregtelenítő és kiválasztási funkciókat fokozza.

7. MAGNESIUM PHOSPHORICUM (MgHPO4 * 3H2O): idegrendszeri és nyugtató hatású, görcsoldó hatású, frissítő, élénkítő, kiváló fájdalomcsillapító idegfájdalmak, migrénes hajlam és kólikák (hasi görcsök) esetén.

8. NATRIUM CHLORATUM (NaCl – nátrium-klorid): szabályozza a szövetek víztartalmát, vízhajtó, hidratálja a kiszáradt nyálkahártyát, serkenti az anyagcserét és salakürítést. Vérszegénység, étvágytalanság, tejhiány gyermekágyas anyáknál, könny- és nyálfolyás, fejfájás, neuraszténia esetén hatásos.

9. NATRIUM PHOSPHORICUM (Na2HPO4 * 12H2O): a savakat semlegesítő és lebontó hatású készítmény, vese-, epehólyag-kő és -homok esetén ajánlott.

10. NATRIUM SULFURICUM (Na2SO4 – nátrium-szulfát, Glauber-só): anyagcsere fokozó, méregtelenítő, a máj, epe, vese betegségeire, bőrkiütésekre, sömörös bőr, nedvedző alsólábszári fekély és influenza esetén hatékony.

11. SILICEA/Acidum silicicum (SiO2 * xH2O – kvarc, kovasav): erősítő, regeneráló, idegrendszeri készítmény, az ingerekkel szemben ellenállóvá teszi az idegeket, reszorpciós szer, a gyulladásos folyamatokban képződött nedveket felszívja, gennyes gyulladások esetén alkalmazható. Erősíti az ereket, a bőrt, a hajat, a körmöket, porcokat és a csontokat.

12. CALCIUM SULFURICUM (CaSO4 * 2H2O): kitisztítja a nyirokfolyadékot, fokozza az anyagcserét, vértisztító, gennyes sebeket és tályogot tisztít. Orrmelléküreg gennyes gyulladása, reuma, szédülés és fokozott álmosságérzet esetén alkalmazható.

Nem csak embereknek

Érdekeségként megemlíthető, hogy a Schüssler-sók jól alkalmazhatók lovak esetében is. A lovak érzékeny jószágok, akik az emberhez hasonlóan időről időre egészségi problémáktól szenvednek. Lehetőség szerint az ő kezelésük során is szeretnénk elkerülni a mellékhatásokat. A Schüssler-sók gyengéden hatnak és édeskés ízük miatt a lovak is általában szívesen fogyasztják. Természetesen komolyabb esetekben csak az állatorvossal egyeztetve alkalmazhatók ezek a kiegészítő szerek.

A Schüssler-sók iránt érdeklődők részletesebben olvashatnak a témáról Dr. Farkas Orsolya: Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyvében, mely a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg 2010. szeptember elején.

(Forrás: Schüssler-só terápia, Schüssler-Salze für das Pferd, németből fordította: Harrach Orsolya)