Késői nyaralás – allergia nélkül

Aki csak most az ősz elején tud elmenni egy késői nyaralásra, bizonyára most nem lesz melege. Az őszi pollenszezon azonban még javában tart, ezért az allergiás betegnek nagyon fontos időben informálódni, illetve jól megválasztani az úticélt, hiszen pontosan tudnia kell, hogy ahová utazik, ott mire is kell számítania, mit vigyen magával.

Mire érdemes odafigyelni allergiásként?

A családi nyaralások, közös kikapcsolódások tervezésénél egyre gyakrabban merül fel az allergia témaköre a beszélgetések során. Belföldi nyaralás esetén érdemes tájékozódni az utazásra kijelölt terület pollenkoncentrációjának intenzitásáról. Külföldi utazáskor érdemes „célba venni” azokat a területeket, ahol enyhe és száraz klíma van, ugyanis ezeknek van jótékony hatása az allergiások számára. A tengerparti nyaralás például kifejezetten jót tesz a pollenallergiában és ekcémában szenvedőknek, de a hegyvidék is jó választás lehet, hiszen 1500 méter feletti magasságon már jóval kevesebb az allergiát okozó pollenek száma. Amennyiben tengerpartra utazunk, óvatosan próbálgassuk a helyi ételkülönlegességeket, mert a különböző halaknak, rákoknak és más tengerből származó ételeknek magas a hisztamin tartalma és ezek a leggyakoribb allergiás tüneteket kiváltó ételek közé tartoznak.

Hogyan utazzunk?

Amennyiben az utazást gépkocsival tervezzük, mindig meg kell győződni arról, hogy a légkondicionáló berendezés megfelelően működik, illetve ellenőrizni kell a pollenszűrők állapotát is. Az utazásra tervezett időpontot a késő esti órákra vagy hajnali időszakra javasolt tenni, mivel ilyenkor tisztább és hűvösebb a levegő, alacsonyabb a légszennyezettség (beleértve a pollenkoncentrációt is) mértéke. A szállás megválasztásánál ügyelni kell arra, hogy olyan hotelben kell szállást foglalni, ahol garantálják a tisztaságot beltéri allergének tekintetében. (dohányfüst mentesség, megfelelő takarítás, megfelelő hűtés- fűtés stb. szempontjából).

Utazáskor javasolt magunkkal vinni a következőket: TB kártya, útlevél, biztosítás, kórtörténeti összefoglaló, legutóbbi ambuláns lap, gyógyszer és ételallergia esetén az azokról szóló dokumentáció, kezelési lap, amely tartalmazza a gyógyszerek listáját az adagolási móddal, gyógyszerek betegtájékoztatóval, illetve az Európai Unióba történő utazás esetén az E 111-es nyomtatvány (Europian Health Card).

(Forrás: Café Pr, Szakértő: Dr. Gálffy Gabriella PhD., Pulmonológus, allergológus)