Őszinte bók: jó adni, jó kapni

Ha megcsodálunk valakit, vagy valakinek a munkáját, és ezt meg is mondjuk neki, valami módosul bennünk, a másikban és a kapcsolatunkban is. Nézzük, mi is ez a változás.

Dicséret1. Szimpátia. Emlékezzen olyan helyzetekre, amikor őszinte dicséretet kapott – némelyik élet hosszan feledhetetlen pillanat marad. Emlékezzen, hogy érzett az iránt a személy iránt, akitől a dicséretet kapta: igen nagy valószínűséggel a dicséret után szimpatikusabbnak találta, mint előtte. Ezt a hatást Ön is hasznosíthatja, ha valakit megdicsér. Csalni azonban nem érdemes: a dolog csak akkor működik, ha tényleg őszintén gondolja, amit mond.

2. Emlék. Ha valakit őszintén megdicsér, a másik emlékezni fog Önre. Ez azonban csak akkor jelent valamit az Ön számára, ha a megdicsért személy a nevét is megjegyzi. Üzleti körökben ne szégyellje hátrahagyni a névjegykártyáját és, ami még jobb, valami további emlékeztetőt (például néhány kézzel írt sort a névjegy hátulján).

3. Társaság. Ha kellő türelemmel kiépít egy hálózatot (anélkül, hogy azon gondolkodna, „Mi hasznom lesz ebből?”), elégedettebb, magabiztosabb lesz és egészségesebb marad. A kutatások újra és újra megállapítják: a társas kapcsolatok erősítik a szívet, lelkileg és a szívizmokra hatóan is.

4. Vezetői minőség. Ha másokkal való viselkedésében arra helyezi a hangsúlyt, hogy meglássa azt, ami elismerésre méltó, akaratlanul is kifejleszti önmagában a jó főnökre jellemző képességeket. Ráadásul a dicséret-kampány során elsősorban olyan emberekkel keres kapcsolatot, akik különösen jók az Ön szakterületén – ami szintén fontos tulajdonság egy kvalifikált vezető számára.

5. Szerencse. „Jobb adni, mint kapni”. Ez a biblia bölcsesség különösen igaz a dicséretre. Amikor kifejezi őszinte elismerését, egyidejűleg tudatalattijának is üzen: „Nagyszerű emberekkel vagyok körülvéve.” Ez az egyik leghatékonyabb boldogságfaktor.

Így dicsérünk helyesen

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a dicséretnek őszintének kell lennie. Ne akarja becsapni önmagát és a másikat. Dolgozzon inkább azon, hogy ki tudja fejezni az elismerését, mégpedig a megfelelő módon.

1. A jó tulajdonság megnevezése. Jellemezze a személyt, akinek elismeréssel adózik. Ne csak azt mondja: „Ezt remekül csinálta”, hanem: „Csodálatos pozitív kisugárzása van” vagy „Ön hihetetlenül szorgalmas, és micsoda kitartása van!” Ismételje meg a saját szavaival, amit a megdicsért tett. Ezzel jobban értékeli, mint egy dicshimnusszal.

2. Csak semmi negatív összehasonlítás. „Sokkal jobban csinálja, mint Kovácsné” ugyan dicséretnek indult, elsősorban mégis inkább Kovácsné elmarasztalása. Ez a negatív üzenet olyan erős, hogy a megdicsért a saját nagyra becsülését legtöbbször észre sem veszi.

3. Színtiszta dicséret. „Ez a legszebb kép, amit valaha láttam. Csak sajnos egy kicsit életlen.” Érzi, hogy tett mindent tönkre az a kis mellékmondat? Tehát: soha ne kösse össze a dicséretét bírálattal, még a legcsekélyebb mértékűvel sem.

4. Emlékeztető. Egy apró tárgyszerű emlékkel (de nem pénzzel!) megsokszorozhatja a dicsérete erejét. Lehet ez az írásbeli feladat alá kanyarított mosolygó arcocska, egy szál virág az íróasztalra helyezve, egy plüssállatka, egy pici csoki vagy egy apró szolgálat: „Hozok egy kávét, jó?”

5. Testkontaktus. A dicsérő szavak elhangzása közben, érintse meg röviden a megdicsért személy kezét vagy vállát. Ha ez túlságosan leereszkedőnek vagy bizalmaskodónak tűnne, fogjon vele a végén kezet. A testi érintés minden másnál egyértelműbben jelzi: „valami összeköt bennünket”.

(Forrás: Lebensvereinfachung durch Lob: Ein ehrliches Kompliment hilft beiden, németből fordította: Harrach Orsolya)