Egészséges kezdéssel megelőzhető a túlsúly és a kóros elhízás

Egy nemrég az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint az elsőgyermekes édesanyák szoptatásra ösztönzése elősegítheti a gyermekek későbbi egészséges fejlődését. Az Egészséges Kezdetek Felmérés részeként a kutatók 667 elsőgyermekes édesanyát kértek fel a részvételre.

Egészséges kezdéssel megelőzhető a túlsúly és a kóros elhízásAz édesanyákat és gyermeküket rendszeresen egy védőnő kereste fel, aki általános egészségügyi tanácsokkal látta el az újdonsült anyukákat. A védőnők szoptatásra és a gyermek rendszeres hason fektetésére ösztönözték az anyukákat, ami elősegíti a csecsemők nyaki és hátizmainak fejlődését és a motoros mozgás kialakulását. Ez elengedhetetlenül fontos az összetettebb mozgásformák – ülés, átfordulás, kúszás – elsajátításához.

Dr. Li Ming Wen, a Sydney Egyetem vezető kutatója szerint a túlsúly és a kóros elhízás korai beavatkozásokkal megelőzhető. „Ez rendkívül fontos, azt figyelembe véve, hogy Ausztráliában a 2 és 3 év közötti fiúk 21, a lányok 18 százaléka túlsúlyos. Úgy tűnik, ha elég korán kezdjük a megelőzést, hosszú távú eredményeket érhetünk el.”

A Sydney Egyetem professzora, Lousie Baur szerint ez az első véletlenszerűen irányított kutatás, ami igazolta, hogy a korai megelőzés hatékony lehet a gyermekkori elhízás ellen. „A kutatásban részt vett csoportban a gyerekek 17 hétig kaptak anyatejet, szemben a kontroll csoporttal, ahol csak 13 hétig szoptatták a gyerekeket. Emellett a kísérleti csoportban az anyák sokkal később kezdtek szilárd táplálékot adni a gyerekeknek.”

„A védőnői látogatások hatására az édesanyák gyakrabban fektették hasra (83 százalék, szemben a korábbi 76 százalékkal) gyermekeiket és a csecsemők korábban is kezdték el a hasi gyakorlatokat, ami nagyon fontos az egészséges fejlődéshez” – nyilatkozta Chris Rissel, a Sydney Egyetem professzora.

Az Egészséges Kezdetek Felmérésben részt vevő gyermekek egészségi állapotát egészen ötéves korig figyelemmel kísérik majd a kutatók.

(Forrás: Medipress)