Öregedés elleni gyógyszerek – milyen áron?

A ritkás szempilla, a kopaszodó fej és a ráncos bőr nem betegség. Annak tarthatják azonban egy olyan társadalomban, ahol azzal „orvosiasítják” a normális állapotokat, hogy gyógyszereket fejlesztenek ki ezek ellen a hiányosságok ellen. Igaz, e szerek nem gyógyítják, csak korrigálják e hiányosságokat.

Legyünk egyformák?

Az tehát, hogy egy kozmetikai cég őszülésgátló tablettát fejleszt ki, még az eddigieknél is jobb lehetőséget nyújt nemcsak az idő kerekének visszaforgatására, hanem arra is, hogy – néhány szakértő szerint – eltüntessék az emberek egyediségét adó különbségeket.

Az életstílus-gyógyszerek globális piaca, amely 2007-ben meghaladta a 29 milliárd dolláros forgalmat, nem olyan állapotokra koncentrál, amelyek testi egészségünket vagy jólétünket veszélyeztetik, hanem amelyek társadalmi, illetve kozmetikai természetű problémákat céloznak. Az Egyesült Államokban azonban – de másutt is – minden gyógyszernek ugyanolyan szigorú engedélyeztetési eljáráson kell átesnie, függetlenül attól, hogy betegségek kezelésére vagy az emberek külsejének, illetve viselkedésének megváltoztatására szolgálnak-e. Ez a megkülönböztetés felveti azt a kérdést: vajon a hiúság gyógyszerészetileg ugyanolyan fontosságú-e, mint a hagyományosan gyógyítandó egészségi állapotok?

„A vita leggyakrabban a kezelést és a javítást állítja szembe” – mondja dr. Joel Lexchin, a torontói York Egyetem professzora. „Veszik a hagyományosan normálisnak ítélt emberi változatosságot, és megpróbálják homogenizálni az emberek kinézetét. A személyek szintjén valószínűleg mindenki azt csinál, amit akar, de a közösség szintjén meg kell gondolnunk, vajon a külsőt javító gyógyszerek fejlesztése valóban erőforrásaink legtökéletesebb felhasználását jelenti-e.”Hosszabb szempilla - gyógyszerrel?

Őszülés, ráncok ellen – mellékhatásokkal

Az őszülés elleni tabletta a sokadik azon vényköteles gyógyszerek sorában, amelyek az általánosan kellemetlennek tekintett állapotokat célozzák meg. Az eredetileg a prosztatamegnagyobbodás kezelésére szolgáló finasteridet 1997. óta a férfiak hormonális eredetű hajhullása ellen használják. A botoxot 2002. óta ráncosodás ellen, a Latisse-t 2009. óta kozmetikai célokra alkalmazzák, miután a zöld hályog elleni kezelés során a betegek felfedezték, hogy szempillájuk hosszabbá és sűrűbbé válik. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalának (FDA) szóvivője, Sandy Walsh elmondta, hogy a hivatal mindegyiket ugyanúgy vizsgálta, mint a rák- vagy a szívgyógyszereket, ezért nem áll szándékukban életstílus-gyógyszerekként kategorizálni azokat.

A helyzetet csak még tovább bonyolítja, hogy a gyógyszerek többsége mellékhatásokkal jár. A L’Oréal új őszülés elleni tablettája például a pigmentációt módosítja, ezért hathat az anyajegyekre, és így nehezebben lehet diagnosztizálni pl. a melanómákat.

Stacy Malkan, az amerikai Biztonságos Kozmetikumokért Kampány alapítója szerint gyakran semmit sem lehet tudni a valódi mellékhatásokról. Ha valami megváltoztatja a szivárványhártya színét, ugyan mi mást változtathat még meg, ami nem ilyen látványos?