Kezdetben minden fagyás egyforma

A telek ugyan nálunk egyre enyhébbek, a téli sportok szerelmesei, ha nem vigyáznak, könnyen szenvedhetnek fagyási sérüléseket. Legrosszabb esetben ez a kéz vagy a láb ujjainak elhalásához is vezethet. Ismerjük fel a fagyási sérüléseket, hogy könnyebben segíthessünk! Kifelé az irodából és irány a sípálya – e mottóval özönlik sok tízezer sírajongó minden hétvégén a hazai és európai sípályákra. Ám az ilyen „hidegindítás” nemcsak a szalagok és izomrostok tágulásához vezethet, hanem egyéb veszélyeket is rejt.

A megelőzés egyszerű: meleg ruházat és semmi alkohol!

A hideget sokan igyekeznek enyhíteni alkoholos italokkal. És a következmény? Nemcsak az alkohol okozta koncentrációgyengeség, csőlátás és a veszély alulbecsülése, hanem a hideg érzetének hiánya is jelentkezhet. Így az olyan figyelmeztető jelzések, mint a láb- és a kézujjak vagy az orr zsibbadása, észrevétlenek maradnak. Ám a hamis ambíció is felelős azért, hogy komoly következményekkel járó fagyások lépnek fel.Legfontosabb a meleg ruha

A fagyás nem más, mint a hideg okozta helyi szövetkárosodás. Ez nem tévesztendő össze az életveszélyes kihűléssel (amikor a test hőmérséklete 35 fok alá süllyed). A fagyásnak – az égéshez hasonlóan – három fokozata van:

  • Elsőfokú fagyás, melynél a bőr kékesfehér, márványos felületű. Az ilyen felületi fagyás a felmelegedés során fájdalommentes. Rendszerint nem marad utána károsodás.
  • A másodfokú fagyásnál a bőr mélyvörös vagy lila, és nagyon hidegnek érződik.
  • A harmadfokú fagyásnál a bőr jéghideg, fehér, érzéketlen, kemény és elhal. Felmelegítés után az elhalt helyeken a bőr színe fekete. Az érintett testrészen maradandó károsodás keletkezik.

Kezdetben minden fagyás elsőfokúnak látszik. A következménnyel járó károsodások hólyagképződéssel és az elhalt fekete szövetekkel csak több mint 24 óra múlva lépnek fel. A harmadfokú fagyás mértéke bizonyos esetekben csak hetekkel később ismerhető fel.

Mi a teendő fagyás esetén?

Vigyük a túlhűlt személyt lehetőség szerint meleg helyre. Lazítsuk meg a túl szűk ruházatot és húzzuk le a nedves ruhadarabokat. Enyhe fagyás esetén melegítsük az érintett testrészt – arcot, orrot, a kéz és a láb ujjait – száraz ruhadarabokkal vagy langyos (nem forró!) vízzel, testhőmérsékletre. Erős fagyás gyanúja esetén azonnal orvost kell hívni. Hagyjuk az érintett testrészt lehetőleg nyugalmi állapotban és ne mozgassuk azt. Soha ne dörzsöljük be a fagyott testrészt hóval! Adjunk a sérültnek meleg italt. Melegítsük az egész testet kiegészítő ruházattal vagy meleg takaróval.

Kocogás és kerékpározás télen

Télen melegen kell öltözniük a kocogónak és kerékpározóknak is. Mínusz 10 fok alatti hőmérsékleten maga a futás sem segít a fagyás ellen; kerékpározáskor ez a határ már mínusz 5 fok. A metsző hideg ellen segít az un. „lélegző ruha”, amelyben nem kezdünk el izzadni – ugyanis az engedi hamar lehűlni a testet.

Téli javaslat, hogy mindkét sportfajtánál legyen hosszabb bemelegítő szakasz; a kerékpárosok a szakaszokat és a sebességet igazítsák a levegő hőmérsékletéhez. Az immunrendszer erősítése céljából a téli sportokat űzők járjanak szaunába és táplálkozzanak vitamindúsan, és fogyasszanak cinktartalmú ételeket, például húst.

(Németből fordította: Koncz László)