Házi módszerek torokfájás ellen

Ahogy a hőmérő higanyszála a nullához közelít, sokunknál kezdetét veszi az állandó torokfájás időszaka: kaparó érzés, köhögés, krákogás, fájdalmas nyelés és légcsőfájdalom. A legtöbb esetben megfázás áll a háttérben, de valamilyen baktérium vagy vírus is okozhatja a tüneteket, ami súlyosabb esetben a légcsőre, tüdőre vagy a mandulákra húzódhat. Éppen ezért nem szabad a torokfájást nagyon könnyedén venni, jobb, ha a jelentkező tüneteket időben elkezdjük kezelni. Ne rohanjunk rögtön orvoshoz, próbáljuk meg otthon kikezelni a torokfájást.

Otthoni megoldások

Ha csak egy enyhe megfázásról, torokfájásról van szó, vessünk be néhány házi praktikát. Ha azonban a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, 4-5 nap múlva sem enyhülnek, akkor feltétlenül forduljunk szakemberhez, hogy elkerüljük az esetleges szövődményeket.Fontos a sok folyadék

Néhány jó tanács:

  • Igyunk sokat! Bár a torokfájás egyik legkellemetlenebb tünete a nehéz nyelés és a nyeléskor jelentkező fájdalom, mégis fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Azzal, hogy rendszeresen és eleget iszunk, nem hagyjuk kiszáradni a torkunkat, így a vírusok – amelyek a megfázásért felelősek – nem tudnak megtapadni. Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket. Készítsünk zsályából, kamillából forró teát, ezekkel öblögethetünk is, vagy pedig sok citrommal elfogyaszthatjuk.
  • Készítsünk ¼ teáskanál sóból és meleg vízből öblögetőt, tehetünk hozzá kamillát vagy zsályát, és naponta többször gargarizáljunk vele!
  • Tekerjük be a nyakunkat! Fogjunk egy kisebb törölközőt vagy konyharuhát és vizezzük be jó alaposan (hideg vagy meleg vízzel igény szerint), kicsit csavarjuk ki, majd tekerjük vele körbe a nyakunkat! Hagyjuk rajta 20-25 percig.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha:

  • négy napnál régebb óta fáj a torkunk
  • légzési nehézség lép fel
  • tüdőnél fájdalmat érzünk köhögéskor
  • lázunk van több napja.

(Németből fordította: Sophie)