Tévhitek az ételmérgezésről

Minden háziasszony arra törekszik, hogy családjának egészséges és biztonságos ételeket tálaljon fel, de ha jobban megnézzük, néhány, a biztonságosan fogyasztható ételekkel kapcsolatos hiedelem meglepő eredményt hozhat. Egyáltalán nem biztos, hogy egy egyszerűnek látszó ételmérgezés gyorsan kiheverhető, könnyen lehet, hogy komoly problémát okoz a szervezetben.

Általános, sokak által elfogadott mítoszok élnek az otthon tárolt ételekkel kapcsolatban, ezek nagy része azonban nem igaz, sőt kimondottan káros lehet. Lássuk, milyen feltételezések élnek a köztudatban, és mi a valóság!

Hiedelem: Az ételmérgezés nem nagy dolog. Csak ki kell bírni azt az egy-két napot, aztán már nyoma sincs.

Tény: Sokan nem tudják, de bizonyos, élelmiszerek által okozott betegségek hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethetnek, és évente 3000 amerikai hal meg élelmiszer-mérgezésben, vagy annak utóhatása miatt.Hűtőben 3-5 napig biztonságos

Hiedelem: Teljesen elfogadható, hogy a fagyasztott húst a konyhapulton hagyjuk kiengedni. Mivel kezdetben fagyott állapotban van, a baktériumok nem jelentenek problémát.

Tény: Valójában a baktériumok szobahőmérsékleten nagyon gyorsan kifejlődnek, ezért soha ne hagyja a konyhapulton kiolvadni a húst. Hűtőszekrényben tárolva a hús általában másnapra kiolvad. A gyorsabb kiolvasztás érdekében zárt nejlonzacskóban tegye hideg vízbe. Cserélje a vizet legalább 30 percenként. Kiolvasztás után azonnal kezdje el megfőzni a húst. Ugyanez a helyzet a mikróban kiolvasztott hússal is, azt is azonnal el kell készíteni. Ha nincs idő a hús kiolvasztására, fagyott állapotban is elkezdhetjük főzni. Ez az egészségre nem káros, de a főzési időt kb. 50%-kal meghosszabbítja.

Hiedelem: Minél több fertőtlenítőt használok a konyha takarításánál, annál jobb. Több fertőtlenítő több baktériumot öl meg, így nagyobb biztonságot nyújtok a családom számára.

Tény: Valójában semmi előny nem származik abból, ha a szükségesnél több fertőtlenítőt használunk. A konyhafelületek hatékony tisztításához elég, ha egy liter vízhez egy teáskanál folyékony, illatmentes, klóros fertőtlenítőt teszünk.

Hiedelem: Ha meghámozom a gyümölcsöt és a zöldséget, nem szükséges megmosni.

Tény: Mivel hámozás közben a késsel könnyen átvihetjük a baktériumokat a gyümölcs vagy zöldség belsejébe, fontos, hogy mindig megmossuk, még akkor is, ha hámozni fogjuk utána. Vágjuk ki a sérült vagy ütődött részeket, majd öblítsük le a zöldséget/gyümölcsöt folyóvízzel. Szappant, fertőtlenítőt, mosogatószert ne használjunk.

Hiedelem: Ha vízzel leöblítem a húslét, megszabadulok a baktériumoktól.

Tény: Valójában a hús- vagy halfélék vízzel való leöblítése csak növeli az ételmérgezés esélyét, mivel a kieresztett levük (és az abban esetleg előforduló baktériumok) a mosogatóba és konyhapultra kerülhetnek. A hús és hal biztonságos elkészítésének a legjobb módja, ha ügyelünk rá, hogy a megfelelő hőmérsékleten süssük, főzzük. Használjunk ételhőmérőt, mivel a hús színe és állaga önmagában nem jelzi, hogy az étel elérte a megfelelő hőmérsékletet.

Hiedelem: Csak azért kell a mikrózott ételt egy darabig állni hagyni, nehogy megégessük magunkat a túl forró étellel.

Tény: Valójában, ha a mikrózott ételt pár percig pihentetjük („állásidő”), az segít, hogy jobban megfőjön az étel, mivel az étel hidegebb részeinek időt engedünk, hogy hőt nyerjenek a forróbb részektől. Néhány percnyi várakozás után ellenőrizzük egy ételhőmérővel, hogy az ételünk elérte vagy túllépte-e a 75°C-ot.Hagyjuk állni az ételt mikrózás után

Hiedelem: Amíg a maradékoknak nincs rossz szaguk, biztonsággal fogyaszthatók.

Tény: Az ételmérgezést okozó baktériumok nem befolyásolják az étel kinézetét, szagát vagy ízét. Mindig tartsuk be az ételek javasolt tárolási idejét. Néhány példa hűtőszekrényben tárolt élelmiszerekre: tojás-, csirke-, hal- és tésztasaláta: 3-5 nap, szeletelt párizsi és vagdalt hús: 3-5 nap, bacon szalonna: 7 nap, frissen vágott baromfi: 1-2 nap, levesek, raguk: 3-4 nap, főtt és sült hús, pizza: 3-4 nap.

Hiedelem: Ha az étel megfőtt, minden baktérium elpusztult, így ha „kész” van, már nem kell aggódnom.

Tény: Valójában a baktériumok kifejlődésének lehetősége főzés után ténylegesen növekszik, mivel a hőmérséklet csökkenése segíti a baktériumok szaporodását. Ezért nagyon veszélyes a főtt étel melegen tartása. Okosabb, ha az étkezéshez megfelelő hőmérsékletnél melegebben, 60°C felett tartjuk, pl. slow cooker (lassú főző) segítségével.

Hiedelem: Az ecetes pác savas, azért megöli a baktériumokat, így a páclébe tett élelmet nyugodtan tarthatjuk a konyhapulton.

Tény: A baktériumok szobahőmérsékleten még az ecetes pác jelenlétében is nagyon gyorsan szaporodnak. Fontos tehát, hogy pácolás közben hűtőben tartsuk az ételt.

Hiedelem: Ha valóban biztosra akarok menni, a gyümölcsöt és zöldséget felhasználás előtt szappannal vagy mosogatószerrel kell megmosnom.

Tény: Valójában jobb, ha nem használunk szappant vagy mosogatószert, mert rajta maradhatnak az élelmiszeren, és fogyasztásuk nem egészséges. A baktériumok eltávolításának a legjobb módja a folyóvízzel való lemosás.

(Forrás: Food Safety Myths Exposed, angolból fordította: H. Orsi)