Tízezrek szorulnak sürgősségi ellátásra a fürdősó nevű dizájnerdrog miatt

A fürdősó néven elhíresült dizájnerdrog miatt csaknem huszonhárom ezren szorultak sürgősségi orvosi ellátásra az Amerikai Egyesült Államokban 2011-ben – derül ki egy nemrégiben megjelent beszámolóból, amely szerint a szer más vegyületekkel kombinálva különösen veszélyes. Nevével ellentétben semmi köze nincs a fürdőkádban használható kristályokhoz.

Tízezrek szorulnak sürgősségi ellátásra a fürdősó nevű dizájnerdrog miattAz amfetaminhoz hasonló serkentőszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett rekreációs drogokat használók körében, tehát azoknál, akik szórakozás alkalmával használnak drogot. Az Egyesült Államok Függőségi és Mentálhigiénés Hivatala (SAMSHA) kedden megjelent riportja az első olyan szakmai beszámoló, mely a sürgősségi orvosi ellátást igénylő mellékhatásokat vizsgálja, amióta a szer néhány éve megjelent a piacon.

„A fürdősó típusú dizájnerdrogokat sokan kellemes érzetet nyújtó, legális szerként reklámozzák, vagy éppen a valódi céljukat rejtő címkével, akár növényvédő felirattal. Pedig nagyon veszélyesek lehetnek” – mondta Dr. Elinore McCance-Katz, a hivatal vezetője. „A fürdősó szívproblémákat, magas vérnyomást, rángógörcsöt, függőséget, öngyilkos gondolatokat, pszichózis és bizonyos esetekben halált is okozhat; különösen, ha más drogokkal együtt használják őket” – tette hozzá a szakértő.

Az adatok szerint a sürgősségi ellátást igénylők 67 százaléka más kábítószert is használt a fürdősó mellett. A páciensek fele marihuánával vagy szintetikus marihuánával együtt alkalmazta azt. 2011-ben csaknem 2,5 millióan kerültek az Amerikai Egyesült Államok kórházainak sürgősségi osztályaira droghasználat miatt. A legtöbb fürdősó metiléndioxipirovaleront tartalmaz, amit rövidítve MDPV néven is szokás említeni.

A „fürdősó” típusú drogokat hazánkban is sokan kipróbálják, és a magyar illetékesek szerint nálunk is fokozott veszélyt jelentenek. (A szerk.)