Előnyökkel járnak a mentális egészségre a zöld területek

Az Exeteri Egyetem Orvosi Karának kutatói az Environmental Science & Technology szaklapban közzétett tanulmányukban azt írják, hogy zöld területek, például parkok és kertek kialakítása a kis- és nagyvárosokban hosszú távú – és nem utolsó szempontból tartós – előnyökkel járhat a közegészségügy szempontjából.

Előnyökkel járnak a mentális egészségre a zöld területekKutatásukhoz a több mint ezer ember részvételével készült British Household Panel Survey című közvélemény-kutatás adatait használták fel, amely Nagy-Britannia különböző részein található háztartásokat vizsgált. Az ötéves kutatási időszakban az alanyok évente töltöttek ki különböző kérdőíveket, amelyek egyike, az úgynevezett General Health Questionnaire (általános egészségügyi kérdőív), a mentális egészségre vonatkozó kérdéseket tartalmazott. A kutatók a városi zöldebb területekre költözött emberek eredményeit akarták összehasonlítani a kevésbé zöld városi területeken élő emberekével.

A személyiségbeli különbségek, valamint a mentális egészséget befolyásoló egyéb tényezők, köztük a jövedelem, a munkahely és az iskolai végzettség számításba vétele után a szakértők kimutatták, hogy a zöldebb területekre költözött emberek átlagosan jelentős és hosszú távú javulást tapasztalnak mentális egészségükben.

A kutatást vezető Dr. Ian Alcock úgy véli, hogy eredményeik különösen az új zöld területek kialakítását fontolgató várostervező szakemberek számára lehetnek fontosak, mivel a kutatás szerint a zöld területek számának növelése hosszútávon tartós előnyökkel járhat a helyi közösségekre nézve.