Kúra köhögés ellen – mindenki másképp csinálja

Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy fáj a torkom. Reggelre sem múlt el, sőt egy kis hőemelkedés is társult hozzá, ezért úgy döntöttem, valamit tennem kell. A jól bevált házi szerekhez folyamodtam – kaptam tanácsot eleget. Nekem megfázás esetén – és téli időszakban amúgy is – a mézes, citromos, gyömbéres tea a kedvencem.

Rendszerint szép nagy darab gyömbért veszek a zöldségesnél, az egészet megtisztítom, apróra vagdosom, üvegbe töltöm, és nyakon öntöm mézzel. Ezután már csak belekanalazok egy-egy adagnyit a forró vízbe, citromlével ízesítem, és már szürcsölhetem is. Mivel megfázásnál fontos a többlet folyadék bevitel, napi 5-6 bögrével megittam. Közben az immunrendszerem erősítésére grapefruit cseppekkel kezdtem és fejeztem be a napot. Bár a barátnőm az ezüstkolloidra esküszik, azt éppen nem tudtam beszerezni.Meleg tea gyömbérrel, hagymával, ezzel-azzal

Időnként azonban elfogyott a kenyér, vagy fel kellett adni egy sürgős levelet. Esetleg betoppant egy barátnő. Bárki, akivel kapcsolatba kerültem, és meghallotta, hogy köhögök, azonnal ellátott jó tanácsokkal.

Az egyik barátnőm azt mondta, gargarizáljak sós vízzel, és egyek fokhagymás pirítóst. Még jobb a fokhagymás méz. Ehhez beleszeletelem a fokhagymát annyi mézbe, hogy bőven elfedje, egy éjszakát állni hagyom, aztán naponta 1-2 mokkáskanállal eszem a mézből. Bónuszként viszont nyugodtan aludhatok napközben is. Kell a betegnek a pihenés.

A másik barátnőm a meleg mézes tejre esküszik, amit este, lefekvéskor érdemes meginni. Napközben viszont egyek mézet, minél többet, mert nagyon jó a fertőtlenítő hatása.

A férje szerint a hagymatea hozza a gyógyulást. Két egész vöröshagymát héjastól felforralok egy liter vízben, 5 percig hagyom főni, közben két evőkanál cukrot karamellizálok, ráöntöm a hagymalét, és felolvasztom benne a cukrot. Minél forróbban kortyolgatom, annál hatásosabb.

Ha már a forrónál tartunk, nem hagyhatom ki az igazi, fűszeres vörösbort sem, ami szintén ágyban fekve, nyakig betakarózva a leghatásosabb.

A postán a kamillás, sós vizes inhalálást javasolták, a képkeretező szerint viszont nincs szükség inhalálásra, elég, ha egész nap párologtatom magam mellett a sós vizet. Legalább olyan hasznos, ha sómécsesben gyertyát égetek a közvetlen közelemben. (Mindenesetre biztonságosabb, mint forrásban levő sós vizet tartani magam mellett…)

A gyógynövény boltba lándzsás útifű cukorkáért tértem be, amit szintén egy ismerős ajánlott, és a bodzás cukorkával felváltva nagy számban szopogattam nappal és éjszaka, amikor rám jött a köhögőroham. Az eladó mindenesetre még lándzsás útifű szirupra is rábeszélt, mert szerinte sokkal hatásosabb, mint a cukorka.

Hazaérve e-mail várt, benne egy újabb jó tanáccsal: kenjek disznózsírt a mellkasomra, az fog véget vetni az áldatlan állapotnak. „Gyerekkoromban nálunk is házi praktika volt a disznózsír, egy pelenkát kentek be zsírral, majd a gáz fölött átmelegítve – óvatosan, nehogy megégessen – a nyakra, mellkasra helyezték, egy passzentos pólóval meg egy kendővel a nyakon rögzítve. Emlékeim szerint mindig hatásos volt, másnapra felszakadt a köhögés” – írta aggódó nagynénikém.Mindig jó vitaminforrás

Saját kútfőből a kezelést még megtoldottam fokozott C-vitamin bevitellel. Ez részben tabletta, részben pomelo, illetve savanyú káposzta fogyasztásával történt. Persze erre is egyből akadt az egyik barátnőmnek egy remek receptje, a kocsis saláta, amely igazi vitaminbomba. A savanyú káposztába belevágok egy adag lila- vagy vöröshagymát. Zúzott fokhagymát és ízlés szerinti mennyiségű mustárt, meg egy pici olajat, lehetőleg olívát teszek bele. Kis sóval és bőven borssal fűszerezve, összekeverve egy éjszakát érni hagyom a hűtőben. Magában is nagyon finom, de jó pirítós mellé, vagy főtt tojáshoz is remek. Persze a pirítóssal óvatosan kell bánni, még egészséges embert is könnyen megköhögteti, hát még azt, akinek éppen amúgy is minden apró irritációra érzékeny a torka!

Ma a franciatanárnőm látott el egy újabb recepttel. Mivel franciául mondta, mindjárt nyelvgyakorlásnak is alkalmas volt. Az ő csodaszere a fokhagymás gyömbértea: 2-3 gerezd fokhagymát és ezzel nagyjából azonos térfogatú gyömbért kell lereszelni, forrásban lévő vízzel felönteni, majd ha ihatóra hűlt, leszűrni és meginni. Ínyencek mézzel is ízesíthetik. Rendszeres fogyasztása esetén 6-7 napon belül el is mulasztja a köhögést, megfázást – biztatott a tanárnő.

Szorgalmasan kísérleteztem, s közben teltek-múltak a napok. Egyik reggel, láss csodát, egészségesen ébredtem. Ha nem a természet ereje hatott, akkor csakis valamelyik népi gyógymód lehetett. Aki nem hiszi, járjon utána!

Harrach Orsolya