Macskajaj – mi segít?

Sokan vannak, akiknek számos alkalom adódik arra, hogy alkoholt igyanak. Gyakran azonban nem állnak meg egy pohárnál, és reggel másnaposságra ébrednek: zúg a fejük, háborog a gyomruk, a szervezetük víz után kiált. Hogyan lehet elkerülni a macskajajt, és mit tehetünk, ha már a pohár fenekére néztünk? Húsvét előtt biztosan többen hasznosíthatják a tanácsokat.

A legjobb tipp,…

… és az egészséget is a leginkább szolgálja, ha egy csepp alkoholt sem iszunk. Ha mégis, akkor így enyhíthetjük a macskajaj okozta panaszokat:

1. ne igyon éhgyomorra, teremtsen előtte megfelelő alapot az ivásra. Egyen zsírban gazdag ételt – a zsír hatására az alkohol lassabban szívódik fel, és az alkoholszint nem olyan gyorsan emelkedik. A tipikus parti-ételek, mint például a dió, sós keksz vagy sajt nehezítik az alkohol felszívódását a vérben, és így megakadályozzák a másnaposságot.

2. igyon egy-egy pohár vizet. Ezzel gondoskodik arról, hogy a szervezete ne száradjon ki, és csökken annak kockázata, hogy másnap fejfájásra ébredünk. A vizet gyümölcslével is helyettesíthetjük.

3. kerülje a kísérő italokat. Ha nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholos italokat, különösen ügyelni kell arra, hogy ez csak etilalkohol-tartalmú legyen. Kísérő alkoholok, például metanol vagy izobutanol van például a whiskyben, sötét rumban vagy a konyakban, nagyrészt ezek felelősek a másnapos állapotért. A vodka pl. nem tartalmaz ilyen alkoholokat.

4. mondjon le a dohányzásról. Ne dohányozzon, ha alkoholt iszik – ez erősíti a másnap reggeli fejfájást. A nikotin ugyanis csökkenti a vér alkoholszintjét, és ezáltal azt az érzést erősíti, hogy még többet ihat.

5. kerülje a cukrozott alkoholos italokat. A cukor gátolja az acetaldehid lebomlását a szervezetben, ami a másnaposságért felelős. Aki este lefekvéskor különösen fél a másnaposságtól, igyon meg egy nagy pohár vizet.Kenje borsmentával

A másnaposság leküzdése

Az alkohol gátolja a vazopresszin hormon termelődését, ezzel a vesében fokozza a vízvisszatartást. A folyamat hatására a vér besűrűsödik, ami az agyhártya irritációját és fejfájást okozhat. A vízzel együtt nagy mennyiségű ásványi anyag is távozik a szervezetből, a túlzott alkoholfogyasztás tehát az ásványianyag-háztartás zavarát is okozhatja. A nagy vízveszteség mellett a panaszokat az alkohol mérgező bomlástermékei – mindenekelőtt az acetaldehid – okozzák.

Mindegy, mit tesz, józanabb a világ minden szerétől sem lesz. Néhány tipp segítségével azonban csökkenthetők a macskajaj-tünetek, a fejfájás, hányinger és szédülés. Másnap reggel mindenekelőtt a sok víz ivása segít ebben. Legjobb a szénsavmentes víz, ugyanis a szénsav izgatja a gyomrot. Az ásványisó-háztartás feltöltésére nagyon alkalmas a gyümölcslé is. Egy kiadós reggeli is segít megszabadulni a másnaposságtól. Akinek azonban hányingere is van, inkább mondjon le a reggeliről. A friss levegő is segíthet. A mozgás több vért pumpál a szervezetbe, a vérkeringés aktívabb lesz, és a regeneráció könnyebbé válik. Az erős napfény ellen védekezzen napszemüveggel, a napfény ugyanis erősíti a fejfájást.

Ez segít a fejfájás ellen

Akit hányinger gyötör, inkább mondjon le a fájdalomcsillapítóról. Sokat használhat a borsmenta olaj. Ennek illata ellazítja az izomzatot, és a fejbőr vérellátása javul. Pár csepp mentaolaj a homlokra, vagy halántékra csöppentve és bemasszírozva a bőrbe csodákra képes. Hatása mintegy 15 perc múlva jelentkezik.

Másnaposság ellen reggelivel

A másnap reggel elfogyasztott étel is segít a másnaposság leküzdésében. (Persze csak akkor, ha viszonylag jól érzi magát.) Erre nagyon alkalmas a magas zsír- és fehérjetartalmú reggeli bőséges folyadékbevitel mellett. Talán nem mindenki ízlésének megfelelő, de nagyon alkalmas reggelire a sós hering. Sok ásványi sót tartalmaz, emellett a savanyú uborka és az egytálétel sok zöldséggel is alkalmas a másnaposság elűzésére. Nagyon hatékony lehet a forró leves vagy egy pohár sós paradicsomlé.

Az alkoholfogyasztás gyakori következménye az alacsony vércukorszint. Ekkor a reggeli nagyon jól kiegészíthető szendviccsel. Tartsuk távol magunkat a sörtől! Aki a másnaposságot alkohollal próbálja leküzdeni, rövid távon ugyan csökkenti azt, de megterheli a májat, és a másnaposságot csak eltolja, de nem oldja meg.

(Németből fordította: Koncz László)