Itt az új fogszabályzó: légnyomással működő rezgő ballon!

A modern fogvédő átveheti a fogszabályozásban eddig alkalmazott fém fogszabályozók helyét. Az éjszakai viseletre szánt eszköz belsejében egy szilikon ballon helyezkedik el, amely a páciens fogához simul alvás közben. Az Aerodentis fantázianevű fogvédő egy csővel csatlakozik az ágy mellett lévő géphez, amely nyomás alatt lévő levegőt pumpál a ballonba.

Itt az új fogszabályzó: légnyomással működő rezgő ballon!A belepumpált levegőtől a ballon másodpercenként többször is kitágul és összehúzódik, ezek a rezgések pedig úgy mozgatják a ferdén nőtt fogakat, hogy a kívánt mintára formázott műanyag fogvédőhöz igazodjanak. A módszer azokon a kutatási eredményeken alapul, melyek szerint a finom pulzálás gyorsabban kiegyenesíti a fogakat, mint a hagyományos fogszabályzók által kifejtett állandó feszítőerő.

A gyártók azt állítják, hogy az éjszaka viselendő eszközzel már három hónap alatt ki lehet egyenesíteni a fogsort, szemben a hagyományos fogszabályzóknál megszokott 12-18 hónappal.

Amikor nyomást gyakorolnak a fogakra, ez a fog körüli (periodontális) ínszalag, a fogat a környező csonttól elválasztó szövet átformálása révén mozgatja a fogakat. Az ínszalag gyakorlatilag megsérül, és ennek következtében az ezt körülvevő hajszálerek a másik irányba feszített fog miatt elpattannak. Ez beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát és a károsodást helyreállító sejtek felszabadítását, ami helyreállítja a fog normális vérellátását. Ez a károsodás és regenerációs ciklus azonban lelassítja a fogak mozgatásának folyamatát, és ez a fő oka annak, hogy a hagyományos fogszabályzókat ilyen sokáig kell viselni.

Az új fejlesztésű rezgő ballon azonban a hajszálereket ért károsodás csökkentése révén felgyorsítja ezt a folyamatot. Az Aerodentist eszközt Európában már engedélyezték.