Aki nem fitt, annál nagyobb a memóriagondok kockázata

A tanulási zavarok és a memóriaproblémák kockázata magasabb azoknál, akiknek alacsony a fizikai teljesítőképességük. Ha legközelebb döntenie kell a lépcső és a lift között, érdemes észben tartani, hogy előbbi nemcsak a szív és a tüdő számára hasznos. Világossá vált ugyanis, hogy a gyenge fizikai állapot alacsonyabb szellemi teljesítőképességgel jár együtt.

Aki nem fitt, annál nagyobb a memóriagondok kockázataEgyesült államokbeli kutatók kimutatták, hogy a tanulási és memóriazavarok veszélye „lényegesen nagyobb” azoknál, akiknek a szív- és érrendszere rossz állapotban van, mint az ilyen szempontból „közepes vagy ideális” szinten lévőknél. A fittség az agy egészségéhez is elengedhetetlen, mivel olyan kockázati tényezők mérséklésével áll összefüggésben, amelyek kognitív leépülést okozhatnak.

A Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban olvasható, hogy azoknál mutatkozott a leggyakrabban tanulási, memória- vagy beszédzavar, akiknek a szíve a legrosszabb állapotban volt.

A szív egészségét olyan tényezők alapján mérték föl, mint a fizikai aktivitás, a BMI, a vérnyomás, a teljes koleszterinszint és az éhgyomri vércukorszint. Mindegyik rizikófaktor értékét „rossz”, „közepes” vagy „ideális” kategóriába sorolták.

A kor, a nem, a rassz és az iskolázottság figyelembevétele után bebizonyosodott, hogy a legkevésbé edzett szívű résztvevők 4,6 százalékánál lehet kognitív zavart megfigyelni. Ugyanez az arány csak 2,7 százalék volt „közepes” értékek esetén, illetve 2,6 százalék „ideális” adatok mellett.

„Még ha az ideális állapotot nem is sikerül elérni, a közepes is sokkal kedvezőbb a rossznál” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Evan Thacker.