Az ólomnak kitett kismamák gyerekei később kövérebbek lesznek

Egy nemrégiben elkészült kutatás szerint, ha a kismamák akár csak egészen alacsony szintű ólomnak vannak kitéve, már megnő az esélye annak, hogy túlsúlyos gyerekeik legyenek, és e tekintetben főleg a fiúgyermekek az érintettek. Az ólom korábban számos festékben (pl. a nyomdafesték az újságokban), valamint a benzinben is megtalálható volt.

Az ólomnak kitett kismamák gyerekei később kövérebbek lesznekAzt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy az ólomszennyezettség hatással van az agyra és az idegrendszerre, azonban a Michigen Egyetem kutatói az elsők, akik kapcsolatot találtak a fém és a születendő gyermekek későbbi testsúlya között. A Plos One című lapban közzétett kísérlet során a szakemberek nőstény egereket tettek ki alacsony dózisú ólomnak, majd az utódaikat megvizsgálták és megállapították, hogy idővel hízásnak indultak, főleg a hímek, akiknek a súlya akár 8-10 százalékkal is megnőtt.

A nőstény egerek egy részét a párzás előtt két héttel, a terhesség alatt, illetve a szoptatás alatt is ólommal szennyezett vízzel itatták, és ezeknek a hím utódai később magasabb testzsír-százalékkal rendelkeztek, illetve többet is ettek. Amint azt Dana Dolinoy, az Egyetem Környezet-egészségügyi Tudományok Tanszékének munkatársa kifejtette, vannak bizonyos vegyi anyagok, melyek köztudottan az elhízás hátterében állnak, ám az ólom az eddigi ismeretek alapján nem tartozott ezek közé.

A mostani vizsgálatok azonban egyértelműen alátámasztják, hogy az ólom is veszélyes ebből a szempontból és nincs az a biztonságosan alacsony szint, amely még nem tartható veszélyesnek. Az ólom korábban számos festékben és benzinben megtalálható volt, amíg be nem tiltották, ám egyes otthonokban, a levegőben, a vízben, a talajban, illetve bizonyos élelmiszerekben még mindig előfordulhat.