A tudatos álmodók problémamegoldó képessége jobb

Azok az emberek, akik a tudatos álmodás technikáját ismerik – azaz tisztában vannak vele, ha álmodnak és képesek azt irányítani is – és alkalmazzák az életükben, kitűnő probléma megoldási képességekkel rendelkeznek. Az American Psychological Association szaklapjában, a Dreamingben publikált kutatás a tudatos álom és a problémamegoldás összefüggéseire mutat rá.

A tudatos álmodók problémamegoldó képessége jobbA tudatos álom annyit tesz, hogy az álmodó tisztában van azzal, hogy álmodik, és képes irányítani az álom eseményeit. Kiderült, hogy ezek az emberek éber állapotban könnyebben kezelik és oldják meg a felmerülő nehézségeket, mint azok, akik nem ismerik és gyakorolják a tudatos álom technikáját. A friss kutatás szerint ez azzal függhet össze, hogy nagyobb összefüggésben látják a dolgokat.

A University of Lincoln tudósai megállapították, hogy a kutatásban résztvevő hatvannyolc 18 és 25 év közötti önkéntes mindegyike tudatos álmodó, de a tudatos álmok gyakorisága és intenzitása változó. „Ahhoz, hogy az álom során tudatosan felismerjék, hogy álmodnak, túl kell látni az álomállapoton, tehát másfajta gondolkozásra van szükség. Ugyanez a kognitív képesség jelenik meg akkor, amikor éber állapotban problémamegoldásra kerül a sor: egyszerűen más szemszögből kell látni a dolgokat” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Dr. Patrick Bourke.

A problémamegoldásra épülő tesztek során kiderült, hogy a tudatos álmodók 25 százalékkal jobb probléma megoldási képességgel rendelkeznek, mint azok, akik nem képesek felismerni, hogy épp álmodnak.