Vigyázat, kuruzslás!

Az egzotikus régiókból (esőerdő, Himalája) származó, manapság igen elterjedt és divatos, csodásnak mondott hatású termékek nem mindig hatékonyak. A Szászországi Fogyasztóvédelmi Központ figyelmeztetést tett közzé, olyan szempontokat, amelyek segítségével a kétes, gyanús, sőt néha ártalmas, kuruzslók által használt „csodaszerek” könnyen azonosíthatók.

1. Egzotikus származás. Óvatosan kell eljárni, ha a termék egzotikus régióból (esőerdő, Himalája) származik. Még ha ez igaz is, az egzotikus származás még mindig nem bizonyíték a szer hatékonyságára.Nem minden jó, ami egzotikus

2. Jobb, mint a hagyományos szer. Ha egy szernél olyan hatást ígérnek, ahol a hagyományos orvoslás már sikertelen, csalásra kell gondolni. Eddig nem ismert olyan természetes termék, amely gyógyíthatatlan betegségek, mint pl. az AIDS leküzdésére alkalmas.

3. Felhasználói vélemények. Gyakran bizonyítják az állítólagos csodagyógyszerek hatékonyságát felhasználói véleményekkel. Vigyázat: csak ellenőrzött tanulmányok bizonyítják kétséget kizáróan, hogy egy gyógyszer valóban hatásos-e.

4. Sokoldalú. Ha egy szer különböző betegségek esetén segít, melyeknek semmi közük egymáshoz – például AIDS, a cukorbetegség és a rák –, tartsuk távol magunkat tőle. Ilyen sokoldalú csodaszer nincs.

5. Csak rövid ideig kapható. Ha a szer a reklám szerint csak korlátozott ideig kapható, ez arra készteti a vevőt, hogy gyorsan megvegye, anélkül, hogy a termék minőségéről érdeklődne. Óvakodjunk az ilyen szerektől!

6. Évtizedeken át tesztelt. Gyakran ez azt jelenti a reklámban, hogy a szert már évek, sőt évtizedek óta alkalmazzák, anélkül, hogy hivatalosan elismerték volna. Ez megkérdőjelezi a hatékonyságot.

Még egy tipp: Csak a szabványoknak megfelelő szerekben és gyógynövényekben bízzon, amelyeket kutatásalapú cég fejlesztett ki.

Hans-Joachim Breuer egészségügyi újságíró (Német Újságíró Szövetség)

(Németből fordította: Koncz László)