Férfi és nő – alig különböznek egymástól

A férfiak szexőrültek, sportmániások, agresszívabbak, és nem szeretik megosztani az érzéseiket, a nők pedig neurotikusak, pletykásak, szorosabban kötődnek társaikhoz, érzékenyebbek a fájdalommal szemben, és imádnak vásárolni. Legalábbis ezt tartják a nemi sztereotípiák. A férfiak és a nők a valóságban mégis sokkal jobban hasonlítanak, mint hinnénk.

Férfi és nő – alig különböznek egymástólAz állítólagos hatalmas eltérést a kutatók szerint az okozza, hogy jobban összpontosítunk a néhány szélsőséges különbségre, mint a sok kisebb hasonlóságra. Az Iowai Állami Egyetem szakértői azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy 100 személyiségjegyet vizsgáltak eltérő kutatásokban, amelyek összesen mintegy 12 millió emberre terjedtek ki. Kutatásuk azt mutatta, hogy majdnem 80 százalékos átfedés fedezhető fel a férfiak és a nők között a vizsgált pszichológiai jegyek több mint 75 százalékában, köztük a kockázatvállalás, a stressz és az erkölcs terén.

„Ez azért fontos, mert azt mutatja, hogy a pszichológiai jegyek többségénél a férfiak és a nők viszonylag hasonlóak” – mondta Zlatan Krizan, az egyetem pszichológusa. „Ráadásul ez akkor is igaznak bizonyult, amikor a kognitív aspektusokat vizsgáltuk, például az intelligenciát, vagy a társadalmi személyiség területét, például a személyiségjegyeket, illetve az olyan jóléti jellemzőket, mint az életelégedettség.”

A hasonlóságok ráadásul az életkortól függetlenül, az idő múlásával együtt is következetesen megmaradtak.

A kutatók ugyanakkor találtak olyan jellemzőket is, amelyek tekintetében jelentős eltérés figyelhető meg a férfiak és a nők között. A férfiak például agresszívabbak és férfiasabbak, a nők viszont szorosabban kötődnek társaikhoz, és érzékenyebbek a fájdalommal szemben.

„Az emberek azért hajlamosak túlbecsülni a különbségeket, mert leginkább a szélsőségeket veszik észre” – magyarázta Krizan. A kutató úgy véli, hogy bár a férfiak állítólag a Marsról, a nők pedig a Vénuszról származnak, az eredmények mégis arra figyelmeztetnek bennünket, hogy végül is mindannyian a Földről származunk.