Betegen már nem kellesz…

A feleség betegsége 6 százalékkal növeli a válás kockázatát, míg a férjé egyáltalán nem befolyásolja azt. A beteg házastárs okozta anyagi nehézségek a válás egyik fő kockázati tényezőjévé váltak. A betegség gyakran súlyos terhet ró a párokra, így válásra ösztönözhet. Az egészséges félre a munka mellett a háztartási teendők ellátása, a másik ápolása is hárul.

Betegen már nem kellesz...A szakértők 2 701 házaspárt kísértek figyelemmel csaknem két évtizeden keresztül. A vizsgálati periódus kezdetén minden páros legalább egyik tagja betöltötte már az 51. életévét. Végül a házasságok 32 százaléka végződött válással, 24 százaléka pedig megözvegyüléssel. A válás gyakoribb volt a fiatalabb párok körében, míg a halesetek inkább az idősebbeket érintették.

A kutatást vezető Dr. Amelia Karraker, az Iowai Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy a betegség gyakran súlyos terhet ró a párokra – főleg annak anyagi vonatkozása miatt –, így válásra ösztönözhet. Az egészséges félre ugyanis a munka mellett a háztartási teendők ellátása, illetve a másik ápolása is hárul.

„Óriási a különbség aközött, hogy valaki éppen nem tud vacsorát készíteni, mert rosszul van, és aközött, hogy etetni kell őt. Utóbbi már igazán megváltoztathatja a párkapcsolati dinamikát. Kimutattuk, hogy a munkaképtelenül beteg házastárs okozta anyagi nehézség a válás egyik elsőszámú kockázati tényezője” – tette hozzá a szakértő.

Emellett az is rengeteget számít, hogy a beteg fél mennyire elégedett a másiktól kapott ápolással. Az adatok szerint a beteg nők sokkal kevésbé voltak boldogok a társuktól kapott törődéssel, mint a beteg férfiak.

„A halál közelsége gyakran a fontossági sorrend átértékelődéséhez vezet. A nők talán úgy gondolják, hogy ha a férjük nem gondoskodik róluk megfelelően, akkor alapvetően a házassággal van probléma” – tette hozzá a szakember.