Óraátállítás: szociális jetlag

A nyári időszámításra való átállás káros azok számára, akik egészségi problémákkal küzdenek – olvasható az International Journal of Obesity című internetes lapban. A „szociális jet lag” abból adódik, hogy a szervezet belső órája és a valódi idő aszinkronba kerül. Az állapot gyakran társul elhízáshoz, és az átállítás csak tovább ront a problémán.

Óraátállítás: szociális jetlagA „szociális jetlag” abból adódik, hogy a szervezet belső órája és a valódi idő aszinkronba kerül. Az állapot gyakran társul elhízáshoz, és az átállítás csak tovább ront a problémán. Napjainkra a felgyorsult tempó túlhajszoltságban nyilvánul meg, így a munka miatti hétközi alvásmegvonást általában hétvégén hozzuk be – minél nagyobb az alvási órák különbsége, annál súlyosabb ez a „szociális jetlag”.

Michael Parsons (Oxfordshire, Nagy-Britannia) és munkatársai 850 Új-Zélandi egyén alvásmintázatát elemezték ki. A születésüktől fogva folyamatosan regisztrált résztvevők 38 éves korukban töltöttek ki egy kérdőívet – egyikük sem dolgozott váltott műszakban. A kutatók megállapították, hogy akiknél nagyobb különbségek voltak a hétközi és a munkaszüneti napok alvási időtartama között, nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak. Emellett fokozódott a cukorbetegség, a krónikus gyulladás, és a metabolikus szindróma kockázata is.

Emellett a vizsgálat azt is bebizonyította, hogy az energiatakarékosság jegyében történő nyári időszámításra való átállás csak súlyosbítja az egészségkárosító hatásokat.